NADOMAK LEKA ZA "ALCHAJMERA": Eksperimentalna terapija pomogla u ranoj fazi bolesti

V. N.

26. 10. 2022. u 10:50

EKSPERIMENTALNI lek za Alchajmerovu bolest usporio je propadanje pamćenja i razmišljanja kod ljudi u ranoj fazi ove bolesti.

НАДОМАК ЛЕКА ЗА АЛЦХАЈМЕРА: Експериментална терапија помогла у раној фази болести

Foto: Shutterstocvk

Naučnici to opisuju kao "istorijski trenutak" u lečenju demencije, piše "Gardijan".

Opažajne mogućnosti pacijenata s Alchajmerovom bolešću koji su primali lek, razvijen u kompanijama "Eisai" i "Biogen", posle 18 meseci su za 27 odsto manje oslabile nego kod onih koji su primali placebo. Ovo je relativno mala promena u kliničkom ishodu, ali je prvi put da se jasno pokazalo da neki lek menja tok te bolesti.

Naučnici se čak usuđuju da kažu da je ovo istorijski trenutak za istraživanje demencije, budući da je ovo prvo ispitivanje treće faze leka za Alchajmerovu bolest u kojem se dogodilo uspešno usporavanje kognitivnog pada, rekla je dr Suzan Kohlas, vođa istraživanja.

Oko 1.800 pacijenata sa ranim stadijumom Alchajmerove bolesti, koji su uključeni u studiju, dobijali su dva puta nedeljno leka nazvan "lekanemab", u formi infuzije.

Takođe se pokazalo da lek smanjuje toksične naslage u mozgu i usporava opadanje pamćenja pacijenata i sposobnost obavljanja svakodnevnih zadataka.

Otprilike petina pacijenata imala je nuspojave, uključujući oticanje mozga ili krvarenje u mozgu, vidljivo na PET snimku, a oko tri odsto tih pacijenata doživelo je simptomatske nuspojave.

Rezultati ispitivanja učvršćuju "amiloidnu hipotezu", koja pretpostavlja da ljepljivi plakovi koji se vide u mozgu pacijenata s demencijom imaju ulogu u oštećivanju moždanih ćelija i izazivanju kognitivnog pada.

BONUS VIDEO - PRŠTI OD ZDRAVLjA: Kiseli kupus je tradicionalna salata, ali i sirovina za mnoge specijalitete

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije