VIDITE "MUŠICE I DUVANSKI DIM"? Reagujte na vreme, javite se očnom lekaru

Novosti online

21. 10. 2022. u 10:50

DIJABETES je jedan od čestih faktora rizika za bolesti oka.

ВИДИТЕ МУШИЦЕ И ДУВАНСКИ ДИМ? Реагујте на време, јавите се очном лекару

Foto: Shutterstock

Međutim, brojni drugi simptomi mogu da ukazuju na to da sa funkciojom oka nešto nije u redu. Stručnjaci ukazuju na važnost redovnih pregleda, kao i na skrining za sve koji treba obaviti oko 45. godine života.

Dr Dijana Risimić naglašava da su bolesti mrežnjače česte odnosno da u svetu trenutno boluje oko dve milijarde ljudi od tih bolesti:

- Jedna od najznačajnijih, najčešćih i čest uzrok slepila je dijabetička retinopatija. Dijabet je hronična brzorastuća bolest. Očekuje se da se broj obolelih od te bolesti u svetu do 2040. udvostruči. Prema podacima Instituta za javno zdravlje u Srbiji, svaki osmi je dijabetičar, a očekuje se da će 2040. godine to bude svaki peti.

Osim dijabetesa kao faktor rizika za obolevanje od bolesti oka navode se i okluzivna stanja oka, staračka degeneracija žute mrlje, tumori, mnoštvo drugih promena poput inflamacija...Najvađnije je – odlazak kod oftalmologa na vreme.

- Na prvi pregled roditelj dete treba da dovede oko trećeg meseca, najkasnije oko treće godine najkasnije. Oni bez ikakvih problema trebalo bi da obave skrining oko 45. godine života - dodala je dr Risimić.

Foto: A. Amižić

Govoreći o simptomima bolesti mrežnjače, dr Risimić je navela da tu spadaju krivljenje i lomljenje slike i promene u kvalitetu i kolorizaciji vida.

- Možete videti male mušice ili kao duvanski dim ispred oka, pa neku zavesu koje se spušta i nijedan od ovakvih simptoma, pa ni bol, čovek ne treba da ignoriše jer može biti manifestacija oboljenja - naglasila je.

U smislu lečenja, dr Risimić kaže da po pitanju lekova ne zaostajemo za svetom, a kada je potrebno – pacijentima su na raspolaganju i hirurške metode.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati