UZ SVINJSKE ORGANE BEZ NEDOSTATKA DONORA ZA TRANSPALNTACIJU? Uspešno presađena dva srca

V. N.

22. 07. 2022. u 19:50

HIRURZI američkog Univerziteta Njujork uspešno su presadili genetski modifikovano svinjsko srce kod dva moždano mrtva pacijenta.

УЗ СВИЊСКЕ ОРГАНЕ БЕЗ НЕДОСТАТКА ДОНОРА ЗА ТРАНСПАЛНТАЦИЈУ? Успешно пресађена два срца

Foto Shutterstock

Naučnici su se tako primakli korak bliže dugoročnom korišćenju svinjskih organa kako bi se rešio problem nedostatka ljudskih organa za transplantaciju.

Prošle godine su transplantirali svinjske bubrege.

Hirurzi su naveli kako su srca funkcionisala normalno, bez znakova odbacivanja.

Univerzitet Njujork je nabavio svinjska srca koja je modifikovala kompanija Revivicor Inc.

Svinje su imale četiri genetske modifikacije za grupu odbacivanja i šest za grupu nekompatibilnosti između svinje i ljudi.

Naučnici su takođe prošle godine izvršili transplantaciju svinjskih bubrega kod dva moždano mrtva pacijenta. Za sada veruju da je ksenotransplantacija (presađivanje organa i tkiva kod životinja) sigurnija kod primatelja s moždanom smrću nego kod živih pacijenata te da je i informativna jer se obdukcije mogu raditi češće.

Prvi čovek na svetu kome je presađeno svinjsko srce je umro dva meseca nakon transplantacije, a sada je otkriveno i od čega.

Foto: Printskrin

Dejvid Benet

Dejvid Benet (57) iz Merilenda prvi je čovek na svetu kome je presađeno srce svinje, a o tome su pisali svi svetski mediji. On je, međutim, preminuo dva meseca nakon transplantacije, 8. marta, a lekari nisu mogli da nađu uzrok smrti.

U međuvremenu je urađena autopsija, koja je pokazala da je Benet preminuo usled otkazivanja srca - kada jedna ili obe strane srce ne pumpaju krv normalno. Stručnjaci smatraju da je mogući uzrok otkazivanja srca zapravo bio lek, koji je pacijent pio kako bi se sprečilo da telo odbaci novo srce. Moguć uzrok otkazivanja je i infekcija organa svinjskim virusom.

BONUS VIDEO - “5 MINUTA SA” PČELAROM: Sve tajne plemenite veštine – evo kako da prepoznate pravi med

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju