PRITISAK SKAČE I ZBOG KAPI ZA NOS: Ako imate problem sa hipertenzijom, obratite pažnju!

I. K.

01. 06. 2022. u 09:50

ZBOG stalnih promena vremena u ovo doba godine, mnogi se suočavaju sa skokom krvnog pritiska, pa i ako se to najčešće pripisuje baš meteorološkim uslovima, i neki lekovi mogu da dovedu do istog efekta, kao i stres i previše soli u ishrani.

ПРИТИСАК СКАЧЕ И ЗБОГ КАПИ ЗА НОС: Ако имате проблем са хипертензијом, обратите пажњу!

Foto P. Milošević

Profesor dr Slobodan Janković, farmakolog Kliničko-bolničkog centra u Kragujevcu, kaže da postoji dosta medikamenata koji mogu da povise krvni pritisak:

- Među njima se naročito ističu ženski polni hormon estrogen i njemu slični lekovi, anabolički steroidi koje ponekada zloupotrebljavaju pojedini sportisti radi povećanja snage mišića, nesteroidni antiinflamatorni lekovi protiv glavobolje, povišene temperature ili zapaljenjskih oboljenja koja nisu izazvana infekcijom - kaže profesor Janković.

U toj grupi su, prema rečima našeg sagovornika, i antidepresiv venlafaksin, stari triciklični antidepresivi, antibiotik linezolid, eritropoetin (lek za anemiju), sibutramin i fentermin (lekovi za smanjenje apetita), imunosupresivi ciklosporin i takrolimus, lekovi za prekid napada migrene (dihidroergotamin i sumatriptan), stimulansi (amfetamin, metilfenidat, metamfetamin), oralni antidijabetik glibenklamid. Do skoka krvnog pritiska dovodi i upotreba kapi za nos sa vazokonstriktorima, lekovi koji sadrže efedrin ili fenilpropanolamin, biljni preparati koji u sastavu imaju biljku efedru i lincuru.

Foto Shutterstock

Profesor Janković kaže da navedeni lekovi i preparati ne dovode kod svakog pacijenta do povišenih vrednosti krvnog pritiska, ali pojedini će imati značajan porast:

- Zato je neophodno da lekari prilikom propisivanja ovakvih medikamenata,s ili kada se suoče sa osobom koja ih zloupotrebljava, imaju na umu mogućnost porasta krvnog pritiska kao neželjeno dejstvo i preduzmu odgovarajuće mere.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)