KERATOZE NISU UVEK BEZAZLENE: Fleke i promene pokazuju da je koža značajno oštećena

V. N.

17. 05. 2022. u 14:50

KERATOZE su dobroćudne promene kože koje nastaju umnožavanjem površinskog sloja kože (epiderma) uz stvaranje orožalih (keratinskih) naslaga. U početku su skoro u ravni kože, oštro ograničene i žućkaste-braon boje. Sa rastom keratoze postaju ispupčene, ta mnije i orožale. Keratoze mogu da narastu i do nekoliko santimetara, a često liče na pigmentne mladeže.

КЕРАТОЗЕ НИСУ УВЕК БЕЗАЗЛЕНЕ: Флеке и промене показују да је кожа значајно оштећена

Foto: Free Images Pixabay

Obično se javljaju u poznijim godinama ali se vrlo retko mogu javiti već i u trećoj deceniji života kod osoba koje su im sklone. Mogu da se pojave bilo gde na koži osim na dlanovima i tabanima, ali su  češće na koži koja je izložena suncu (poglavina, lice, gornji deo leđa).

Prema rečima prof. dr Dušana Škiljevića, dermatologa, seboroične keratoze su benigni tumori ili izrasline koje imaju manje-više svi, i koje se tokom vremena javljaju u sve većem broju. Imaju različite oblike, boju, ali zajednička karakteristika im je da su potpuno bezazlene i, osim kozmetičkog efekta, ne predsatvljaju opasnost za zdravlje.

Foto Privatna arhiva

- Sa druge strane, aktinične keratoze su tvorevine koje se javljaju zbog preteranog izlaganja UV zračenju i koje mogu da se transformišu u skvamocelularni kancer kože. Takođe, one predstavljaju marker koji pokazuje da je koža značajno oštećena, te da se na njoj može očekivati i pojava drugih tumora - objašnjava dr Škiljević.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RADIMO ZAJEDNO U VOJSCI KOJA SE ZOVE ODBRANA ORGANIZMA: Infekcije kod imunosuprimiranih osoba - prepoznavanje, dijagnostika i lečenje