LIČI NA TROVANJE, A ZAPRAVO JE UPALA PANKREASA: Obratite pažnju, mnogi simptomi se često pogrešno protumače

I. Kovačić

09. 05. 2022. u 09:50

MUČNINA, povraćanje i ubrzan puls sa pojavom bola u trbuhu nisu nužno znaci trovanja hranom kojeg se svi pribojavaju u toplije doba godine.

ЛИЧИ НА ТРОВАЊЕ, А ЗАПРАВО ЈЕ УПАЛА ПАНКРЕАСА: Обратите пажњу, многи симптоми се често погрешно протумаче

Foto Shutterstock

Ovi simptomi mogu da ukazuju na drugo, mnogo opasnije stanje - akutnu upalu gušterače. Za razliku od trovanja, koje može da prođe i spontano, upala pankreasa zahteva hitnu medicinsku pomoć, jer kada je ovaj organ u problemu, posledično mogu da otkažu pluća i bubrezi.

Najvažnije je da se na upalu pankreasa posumnja na vreme, iako to sigurno nije prvo na šta se pomisli kada se pojave simptomi poput mučnine, povraćanja, inače češćim u ovo doba godine zbog promene načina ishrane, ili sa trovanjem.

Ka upali pankreasa vode mnogi faktori rizika, među kojima dr Dragan Gunjić, abdominalni hirurg izdvaja kamenčiće u žučnoj kesi, povećan nivo masnoća u krvi, gojaznost, neregulisan dijabetes i prekomerna upotreba cigareta i alkohola:

- Osim navedenih, uzroci akutnog pankreatitisa mogu da budu i povišen nivo kalcijuma u serumu, određeni lekovi, posledica abdominalne operacije ili trauma, tumor pankreasa. Ipak, istini za volju, veoma često se dešava da razlog iznenadne upale pankreasa ostane nepoznat i pored detaljnih analiza - objašnjava dr Gunjić.

Simptomi akutne upale pankreasa neizostavno idu sa pojavom bola u gornjim delovima trbuha koji se reflektuju ka pojasu i u leđa, a tek onda nastupa mučnina, povraćanje, a ponekad i povišena telesna temperatura i ubrzan puls.

Hroničan oblik

AKUTNA upala pankreasa može da pređe i u hroničnu.

- Akutni napad ove bolesti često ostavlja posledice u vidu ožiljavanja i suženja pankreasnog kanala, što predstavlja osnovu za hronično oboljenje pankresa - kaže dr Dragan Gunjić. - Pri tome, akutni i hronični pankreatitis nisu dve nezavisne bolesti. Akutna forma samo je burnija i nepredvidivog kliničkog toka koji zahteva hospitalizaciju.

- Sve ovo mogu da budu i simptomi bilo kog oboljenja gornjeg digestivnog trakta, kao na primer gastritisa, ulkusne bolesti, upale žučne kese, pa i trovanja hranom - kaže dr Gunjić. - Ono što akutni pankreatitis razlikuje od ovih manje ugrožavajućih stanja jeste povišen nivo pankreasnih enzima u serumu, lipaze i pankreasne amilaze. U dijagnostici je neophodno i da se uradi ultrazvuk abdomena, potom skener ili magnetna rezonanca stomaka. Pored toga kliničkim pregledom abdomena često se konstatuje tvrd i bolno osetljiv trbuh, što je uz poremećeno opšte stanje pacijenta indikacija za hospitalizaciju.

Kada se postavi dijagnosza akutne upale pankreasa bolnička postelja je neizbežna.

- Akutni pankreatitis uvek predstavlja urgentno stanje - kaže naš sagovornik. - Upravo zbog toga što se tok bolesti i pored brojnih skoring sistema i laboratorijskih prediktora, zapravo ne može tačno predvideti. Kod teških formi pankreatitisa bolest se može komplikovati otkazivanjem funkcije drugih organa, na prvom mestu bubrega i pluća, dovesti do sistemskom inflamatornog odgovora, sepse, pa čak rezultovati i smrtnim ishodom.

Foto Shutterstock

Ranija praksa predviđala je potpunu zabranu unosa hrane i tečnosti pacijentima sa akutnom upalom gušterača.

- Taj pristup je sada napušten, a ukoliko pacijent ne povraća najbolji način ishrane je na usta, ali svakako uz restriktivnu dijetu - kaže dr Gunjić. - Inače, lečenje ove bolesti na prvom mestu podrazumeva saniranje bola, adekvatnu nadoknadu tečnosti i održavanje elektrolitnog balansa, kako bi se preveniralo otkazivanje bubrežne funkcije. Antibiotska terapija rezervisana je samo za slučajeve dokazane infekcije. U slučaju pogoršanja respiratorne funkcije kod teških slučajeva neophodna je kiseonična i mehanička ventilatorna potpora. Pad pritiska i slabljenje srčane funkcije zahtevaju posebnu terapiju. Ponekad je neophodno i hirurško lečenje, kada su uzrok kalkuloze u žučnoj kesi ili u cilju drenaže i otklanjanja nekrotičnog tkiva.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega