UGRADNJA PEJSMEJKERA: Elektrostimulator kod aritmije i usporenog rada srca

V. N.

30. 04. 2022. u 20:50

PEJSMEJKER je svojevrsni “vodič srca” – takozvani elektrostimulator srca, aparat koji je potrebno ugraditi kod pacijenata koji imaju veliko usporenje rada srca (bradikardiju), a ponekad i u slučaju poremećenog srčanog ritma (aritmija).

УГРАДЊА ПЕЈСМЕЈКЕРА: Електростимулатор код аритмије и успореног рада срца

Foto: A. Stanković

Usporenje rada srca dešava se iz više razloga, kao na primer usled povećanog tonusa vagusa, kada se puls kreće oko 50 otkucaja u minutu. To se, međutim, dešava i kod zdravih osoba, te se u takvim slučajevima ipak ne primenjuje pejsmejker.

Sa druge strane, usporen rad srca (bradikardija) javlja se kod pacijenata koji boluju od ateroskleroze i/ili su pretrpeli infarkt. Kod njih se u vrlo malom području, takozvanom sistemu sprovođenja nadražaja, pojavi oštećenje. Ova pojava kod nekih bolesnika može biti privremena, dok kod nekih može ostati i trajno. Tada je usađivanje pejsmejkera spasonosno rešenje, jer je to aparat koji u potpunosti otklanja bradikardiju i čini da srce pravi oko 70 otkucaja u minutu, što je idealna cifra.

Prema rečima prof. dr Siniše Pavlovića, tek se spontano nastale pauze u srčanom radu trajanja preko tri sekunde smatraju mogućom indikacijom za ugradnju trajnog pejsmejkera. Ipak, tu postoje neke finese, koje su u priličnoj meri vezane za stručno mišljenje lekara, kardiologa.

Foto Arhiva

- Ukoliko je i kraća pauza posledica AV bloka višeg stepena, i ona predstavlja indikaciju za ugradnju pejsmejkera, pod uslovom da uzrok koji je eventualno doveo do AV bloka nije prolazan (virusna infekcija, slaba ishranjenost srčanog mišića krvlju, poremećaj elektrolita/soli u organizmu kod nekih hroničnih bolesti) - objašnjava dr Pavlović. - Ukoliko je i duža pauza do pet sekundi posledica konstitucione specifičnosti i dominacije parasimpatičkog sistema u organizmu, verovatno je da pejsmejker nije potreban. Ovo, navedeno, dva su moguća scenarija koji ilustruju da procena o neophodnosti ugradnje pejsmejkera često nije jednostavna.

Kako naglašava dr Pavlović. treba pažljivo analizirati prisustvo i odsustvo simptoma kakvi su nesvestice, omaglice ili gubici svesti, pa podatak o tome ukrstiti sa nalazima elektrokardiografije i drugih dijagnostičkih procedura.

BONUS VIDEO - Osnovne vežbe za istezanje vrata: Dovoljna je samo jedna stolica

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)