VEŽBANJEM SPREČITE NOVI SRČANI UDAR: Tri meseca posle infarkta je pravo vreme za početka

V. N.

06. 04. 2022. u 09:50

UKOLIKO je prošlo više od tri meseca otkako ste preživeli infarkt, vreme je da počnete da vežbate. Razloga za to ima napretek, a osnovni je da redovna fizička aktivnost smanjuje rizik od ponovnog srčanog udara za čak 30 odsto.

ВЕЖБАЊЕМ СПРЕЧИТЕ НОВИ СРЧАНИ УДАР: Три месеца после инфаркта је право време за почетка

Foto Shutterstock

Osim toga, dokazano je da rekreacija nakon infarkta smanjuje progresiju bolesti, prevazilaženje kardiovaskularnog i mišićno-skeletnog ograničenja usled neaktivnosti, poboljšava toleranciju na napor, redukuje simptome, usklađuje koordinaciju, fleksibilnost mišića i mišićne snage.

Da bi rekreacija nakon srčanog udara imala dobar efekat, ključno je da pre počinjanja bilo kakvih vežbi uradite test opterećenja. Ova provera precizno vam pokazuje za koliki napor je spreman vaš kardiovaskularni sistem. Stručnjaci za rehabilitaciju upućuju da ovaj test za većinu pacijenata pokaže da im je dovoljna rekreacija od pola sata do sat vremena, umerenog intenziteta, najmanje tri do pet puta nedeljno.

Kada je o konkretnim aktivnostima reč, kardiovaskularnim pacijentima najviše se preporučuje šetnja, vožnja bicikla i vežbe istezanja.

Da bi se održali pozitivni efekti fizičke aktivnosti, trening mora da se sprovodi doživotno, jer samo posle nekoliko meseci pauze postignuti rezultati se gube.

Za postizanje dobre forme posle preležanog srčanog udara preporučuju se sledeće vežbe:

FOTO: Printskrin

Podizanje peta

Stanite celim stopalima na podlogu, jednom nogom blago iskoračite unapred i malo je savijte u kolenu, ruke ispružite napred i naslonite o zid. U istegnutoj nozi ćete osetiti zatezanje u gornjem delu lista, a u drugoj, koja je blago savijena u kolenu, u donjem delu lista. Izometrijsko istezanje vršimo dizanjem peta. Polako lice približavate zidu, trup je ukrućen, smanjujete ugao između risova i gornjeg dela stopala.

Pete ka zadnjici

Lezite na stomak, karlicu priljubite uz zemlju. Rukom uhvatite gornje delove stopala i privlačite pete ka zadnjici.

Raskorak između vrata

Stanite u raskorak između vrata, rukama se pridržavajte za okvir vrata i započnite pokret kao da hoćete da prođete kroz njih, s tim što ruke ostaju na dovratnicima. Udaljite se toliko da vas ne boli. Izometrijsko istezanje vršite guranjem ruku ka dovratnicima. Pošto grudni mišić ima oblik lepeze, uradite ovu vežbu na dve ili tri visine.

Bedreni mišić

Gornju polovinu tela savijte ka donjim ekstremitetima sa rukom ispruženom preko glave. Istežite četvorougaoni bedreni mišić naizmenično po 10 do 20 sekundi bez kontrakcija mišića.

Opružene noge

Sedite na zemlju, ispružite napred noge, uhvatite list noge dokle vam bol u mišićima dozvoljava. Zadnji deo se trudite da pokrećete isključivo u bedrima. Izometrijsko istezanje vršimo guranjem peta ka podu dok su nam kolena blago savijena i minimalno povijena kičma.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije