KALCIJUM I PORED KAMENA U BUBREGU: Upozorenja stručnjaka na zablude o ishrani

I. Kovačić

10. 04. 2022. u 09:50

UKOLIKO vam je lekar napomenuo da zbog kamena u bubregu smanjite unos mlečnih proizvoda zato što su bogati kalcijumom, defenitivno je pogrešio.

КАЛЦИЈУМ И ПОРЕД КАМЕНА У БУБРЕГУ: Упозорења стручњака на заблуде о исхрани

Foto: Free Images Pixabay

Istraživanja sprovedena u poslednjih pet godina pokazuju da više kalcijuma u ishrani smanjuje rizik od kamena u bubregu, a ne obrnuto.

U intervjuu za "Novosti", dr Tatjana Mraović, dijetolog, kaže da je za razumevanje uticaja kalcijuma na stvaranje kamena u bubregu ključno kako se on izlučuje, a ne kako se unosi u organizam:

- Previše kuhinjske soli koja prolazi kroz bubrege donosi više kalcijuma u urin i to povećava rizik za nastanak kamena, a ne kalcijum unet ishranom. To je razlog zbog kojeg nedovoljno stručni saveti o ishrani mogu da budu kontraproduktivni. Naime, nemasni mlečni proizvodi sadrže dosta kalcijuma, ali smanjuju rizik od kamena. Dakle, kalcijum u ishrani je bitan i generalno smanjuje rizik od kamena.

* Važi li to i za suplemente kalcijuma?

- Ne. Oni koji uzimaju suplemente kalcijuma greše, jer kalcijum u piluli povećava rizik od bubrežne kalkuloze. Ispitivanja su nedvosmisleno pokazala da smanjeni unos proteina životinjskog porekla, zajedno sa većim svakodnevnim unosom kalcijuma i manjim unosom kuhinjske soli, ima uticaj na smanjenje rizika od ponovne pojave kamena.

* Koliko pravilna ishrana uopšte može da pomogne da se ne stvori kamen u bubregu?

Dr Tatjana Mraović, Foto Privatna arhiva

 

- Pravilna ishrana je blagorodna prevencija mnogih bolesti, pa i problema sa nastankom kamena u bubrezima. Zato je važno da se zna da su bubrežne kalkuloze najčešće posledica trpeze koja je bogata rafinisanim šećerom, solju i proteinima životinjskog porekla.

* Ako izbegavamo šećer, so, životinjske proteine, da li je to dovoljno da se ne stvori kamen u bubregu?

- Nije, najčešći razlog za nastanak kamenja u bubrezima je dehidratacija. O tome svedoči i činjenica da je ovo stanje učestalije kod stanovnika toplijih krajeva, jer je kod njih češća dehidratacija, zbog čega imaju povećanu koncentraciju minerala u mokraći. Svemu ovome trebalo bi dodati i podatke da oko 10 odsto ljudi dobije barem jedan kamen tokom života, a mnogi od njih već u srednjim dvadesetim. Pri tome, ako ste jednom dobili kamen, to povećava rizik od novog za najmanje 50 odsto.

* Zašto previše mesa ne prija bubrezima?

- Životinjski proteini češće dovode do pojave kalkuloza od proteina biljnog porekla, jer imaju veći sadržaj sumpora, a samim tim proizvode više kiseline. Zato će smanjeni unos proteina životinjskog porekla dovesti do pozitivnih promena urina. Međutim, u opbservacionim studijama, pokazalo se da je ishrana bogata proteinima životinjskog porekla faktor rizika za pojavu kamena u bubrezima kod muškaraca, ali ne i kod žena.

* Koja su onda pravila u ishrani koja sprečava bubrežnu kalkulozu?

- Doktor Vilijam Hejli, nefrolog sa Klinike Mejo u Džeksonvilu, kao ključno pravilo preporučuje uzimanje dva litra tečnosti dnevno, ne računajući kafu. Najbolje je da se pije voda, a posebno ističe da je "izlaz" važniji od "unosa". Dakle, dnevno bi trebalo da se izbaci oko 2,5 litara urina. Puna bešika obično sadrži oko pola litra mokraće. Ukoliko ne urinirate na svakih nekoliko sati, onda je to siguran znak da ne unosite dovoljno tečnosti.

* Šta da rade oni koji nisu baš skloni tolikom unosu vode?

- Onda je malo teže odgovoriti na pitanje koju vrstu tečnosti bi trebalo uzimati. Jer, primera radi, ledeni čaj može da izazove nastanak najčešćeg tipa kamena u bubregu, kalcijum-oksalata, naročito crni čaj, jer obiluje oksalatima. Dobar napitak je limunada, jer limunska kiselina sprečava nastanak kristala u mokraći. Ali, nikako limunada zaslađena rafinisanim šećerom.

Foto: Free Images Pixabay

* A kada je reč o hrani, šta se savetuje?

- Kada je hrana u pitanju, nastanak kamenja uvek je zbir nekoliko faktora. Zato je analiza urina najbolji početak svakog novog režima ishrane, jer urin može da pokaže koji minerali su povišeni i koju hranu bi trebalo izbegavati. Kod oksalatnih kamenaca potrebno je smanjiti uzimanje namirnica koje sadrže kalcijum-oksalat. To su spanać, grašak, jagode, slatka crvena paprika, celer, grožđe, čokolada, crni čaj, cvekla, krastavac, grejpfrut, peršun, koštuničavo voće. Ukoliko neko pati od kamena od mokraćne kiseline, potrebno je smanjiti unos namirnica koje sadrže purini. To su riba, školjke, crveno meso, integralne žitarice, pasulj, karfiol, grašak, spanać.

* Koliko je kuhinjske soli dozvoljeno?

- Na povećanje oksalata u mokraći jako utiče kuhinjska so (na trijum-hlorid) i ovi pacijenti ne bi smeli da uzimaju više od tri grama soli na dan. Takođe, trebalo bi da se izbegava i masna hrana, a prednost da onoj koja obiluje dijetalnim vlaknima.

* Koji se vitamini i minerali preporučuju?

- Mineral kalijum, kog ima dosta u voću i povrću, pomaže u prevenciji formiranja bubrežnog kamena. Bitan je i magnezijum, jer može da pomogne rastvaranju kalkuloza manje veličine pre nego što one postanu veliki problem. U tom slučaju, potrebno je da se unosi oko 300 mg magnezijuma dnevno. Vitamin B6 ima dvostruko korisno delovanje, jer deluje kao prirodni diuretik, a takođe pomaže razlaganju kamena. Dnevno bi ga trebalo unositi oko 10 miligrama. Sintetisani vitamin C trebalo bi izbegavati, budući da od njega u organizmu nastaje oksalat, ali samo ako je dnevna doza veća od šest grama.

Foto Shutterstock

Oprezno i sa vitaminom D

* Osim suplemenata na bazi kalcijuma i vitamina C, šta bi još trebalo da se izbegava?

- Na povećanje nivoa kalcijum-oksalata u mokraći, a time i stvaranje uslova za nastanak kamena utiče potencijalno i vitamin D, koji se sada u vreme pandemije masovno pije. On se deponuje u masnim tkivima, zbog čega može doći do predoziranja, pa bi ga trebalo uzimati uz konsultaciju sa stručnjakom iz te oblasti.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)