GRIPA NEMA, ALI PRETI - FLURONA: Ova sezona infekcija bi zbog sudara više virusa mogla da bude specifična

I. Kovačić

09. 01. 2022. u 15:00

LEKARI tvrde da još nemaju pacijente sa simptomima influence, iako je još polovinom decembra Institut "Batut" zvanično potvrdio da je i u Srbiju stigao virus gripa. Ipak, kako upozoravaju, razloga za opuštanje nema, jer su u regionu već potvrđeni slučajevi istovremene infekcije virusom gripa i koronom. Dakle, samo je pitanje kada će i kod nas da se pojavi prvi oboleli od flurone - ukrštene infekcije kovida i influence.

ГРИПА НЕМА, АЛИ ПРЕТИ - ФЛУРОНА: Ова сезона инфекција би због судара више вируса могла да буде специфична

Foto Shutterstock

Doktor Branko Joković, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Zvezdara, kaže da se svi pacijenti sa respiratornim tegobama "slivaju" u kovid - ambulantu i da samo testiranje može da potvrdi ili isključi koronu:

- Klinički pregled nije dovoljan da bi se razlikovala infekcija virusom gripa od one koju uzrokuje korona, jer se simptomi umnogome preklapaju. Testiranje, bilo antigensko ili PCR, najpouzdaniji je način da se zna koji virus je uzrok infekcije. Mada, i tu bi trebalo biti obazriv, jer znamo da ni test na koronu nije sto odsto pouzdan, tako da su važni i klinička slika i laboratorijske analize.

Naš sagovornik napominje da se broj pacijenata u kovid ambulantama duplirao u odnosu na pre dve nedelje.

- Pacijenti se najviše žale na bolove u mišićima i zglobovima, povišenu telesnu temperaturu, zapušen nos i bol u grlu - kaže dr Joković. - Kada se testiranjem isključi kovid, nijedna od tih tegoba nije toliko dramatična da bismo imali razloga da verujemo da je reč o gripu, bar za sada.

Pre pandemije kovida, grip se od ostalih respiratornih infekcija razlikovao po tome što simptomi nastaju naglo, a to bi po rečima dr Jokovića i sada mogao da bude kriterijum za diferencijaciju.

Za razliku od odraslih u ambulantama za decu registruje se samo poneko pozitivno na kovid dete, a pacijenata sa simptoma koji nalikuju gripu, takođe, još nema.

- Pedijatar u smeni pregleda do 50 mališana, a dominiraju respiratorne tegobe uzrokovane infekcijom gornjih disajnih puteva - kaže dr Dejan Jonev iz Doma zdravlja Čukarica. - To znači da dominiraju simptomi poput zapušenog nosa, slivanja sekreta niz zadnji zid ždrela što uzrokuje kašalj, a dešavaju se i bakterijske infekcije.

Doktor Jonev napominje da kako bude rastao broj pozitivnih na kovid među roditeljima, tako će da raste i broj dece sa respiratornim tegobama:

- Trenutno nam decu pozitivnu na kovid dovode roditelji kod kojih je tekođe potvrđena infekcija virusom korona. Kako se među odraslima ovaj virus bude širio, tako će i među decom. Naravno, ono što je jedino povoljno je što je trenutno školski raspust, pa to donekle može da utiče da ne dođe do masovnijeg zaražavanja.

PROBLEMI SA STOMAKOM

OSIM respiratornih tegoba, najmlađi pacijenti traže pomoć lekara i zbog problema sa stomakom. Prema rečima dr Joneva, stomačni virus koji je u cirkulaciji među decom uzrokuje uglavnom tegobe sa povraćanjem, koje spontano nestaju za tri do četiri dana.

EPIDEMIJA VARIČELE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)