PREVIŠE FIZIČKOG NAPORA REMETI CIKLUS: Uzroci poremećaja menstrualnog krvarenja mogu da budu brojni

I. Kovačić

29. 11. 2021. u 16:13

RAZLOZI poremećaja menstrualnog ciklusa mogu da budu brojni, a odnedavno lekarima u utvrđivanju tačnog uzroka postaje i veoma važan podatak koliko često se pacijentkinja bavi fizičkom aktivnošću.

ПРЕВИШЕ ФИЗИЧКОГ НАПОРА РЕМЕТИ ЦИКЛУС: Узроци поремећаја менструалног крварења могу да буду бројни

Foto Shutterstock

Pokazalo se, naime, da dugotrajan napor od umerenog do visokog intenziteta može da dovede do poremećaja mesečnog krvarenja.

Doktor Barbara Damjanović Pažin, iz Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front", kaže da poremećaj menstrualnog ciklusa usled previše trenjiranja nastaje ukoliko nutritivni unos, potrebna količina odmora i sna nisu prilagođeni energetskoj potrošnji:

- Poremećaj menstrualnog ciklusa može da se odnosi na dužinu samog ciklusa, obim i trajanje menstrualnog krvarenja, kao i pojavu iregularnog krvarenja nezavisno od same menstruacije. U najdrastičnijem obliku, može da se ispoljava i kao potpuni izostanak menstruacije.

Naša sagovornica kaže da se u kliničkoj praksi vrlo često dešava da uzrok ovog poremećaja ostane nepoznat, kao i neprepoznat.

- Poremećaji menstrualnog ciklusa mogu da budu vrlo diskretni - kaže dr Pažin.

- Zato je osnovni zadatak lekara da najpre isključi trudnoću kao uzrok, a zatim postojanje mioma, polipa i drugih vrsta tumora genitalnih organa žene, kao što su prekomerno zadebljala materična sluzokoža, ali i infekcije i anomalije genitalnog trakta.

Na dužinu ciklusa i obim krvarenja mogu da utiču i drugi poremećaji zdravlja.

- U traganju za uzrokom važno je da se ispita i funkcija štitaste žlezde, hipofize i nadbubrežne žlezde - kaže dr Pažin.

- Bitan podatak je i da li postoji insulinska rezistencija, poremećaji zgrušavanja krvi, popuštanje bubrežne funkcije i funkcije jetre, kao i sva druga hronična oboljenja.

Koliko uzroci poremećaja menstrualnog ciklusa mogu da budu brojni pokazuje i to da do njega može da dovede i ugrađena spirala, uzimanje antikoagulantnih i lekova iz grupe steroida, lečenje hemoterapijom.

Kada je poremećaj menstrualnog ciklusa posledica narušenog hormonalnog statusa on se ispoljava na dva načina.

- Prvi je disfunkcionalno krvarenje koje podrazumeva nenormalno krvarenje iz materice koje nije uzrokovano trudnoćom, organskim ginekološkim oboljenjima, tumorima ili bolestima drugih organskih sistema koji mogu da utiču na menstrualni ciklus i krvarenje - kaže naša sagovornica.

- Drugi je potpuni izostanak menstruacije (amenoreja), duže od tri prosečna menstrualna ciklusa, ili izostanak prve menstruacije do 16. godine života bez razvijenih sekundarnih polnih karakteristika, odnosno do 14. godine uz razvijene sekundarne polne karakteristike.

Lečenje

LEČENjE poremećaja menstrualnog ciklusa zavisi od njegovog uzroka, a često zahteva uključivanje lekara više različitih specijalnosti.

- Pacijentkinjama savetujemo da se jave na pregled ukoliko problem sa menstruacijom traje duže od tri uzastopna menstrualna ciklusa. U slučaju izrazito obilnog, produženog krvarenja, sa bolovima ili bez njih, neophodno je da se žena na pregled javi bez odlaganja - kaže dr Barbara Pažin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)