PODZEMNO ČUDO MEDICINE: Sok od rena ubija bakterije i pomaže organizmu

V. N.

20. 11. 2021. u 15:13

ZA ren mnogi kažu da je podzemno čudo medicine. Njegova najbitnija osobina je da ima izrazito antimikrobno dejstvo, odnosno pomaže organizmu da uništi viruse i bakterije. Sok od rena razblažen vodom dobar je za ispiranje upaljenog grla i bolesnih desni.

ПОДЗЕМНО ЧУДО МЕДИЦИНЕ: Сок од рена убија бактерије и помаже организму

Foto shutterstock

Ren - štit od virusa i bakterija

Pored fintocida - prirodnog antibiotika, koji sadrži, ovaj koren obiluje i lizozimom, proteinom s antibaktericidnim delovanjem koji se koristi i u zvaničnoj medicini.

Narendani koren rena može da se čuva najviše nedelju dana, nakon čega gubi mnoga korisna svojstva. Zato je najbolje da se jede sveže rendan, jer tada stimuliše sistem za varenje, leči upaljene urinarne puteve, a ima i jako diuretičko svojstvo čime potpomaže izbacivanje kamena u bubregu. Takođe, blagotvoran je u slučaju cistitisa, gihta i reume.
Ren je nezamenljiv kao domaći lek za kašalj i bolesti disajnih organa. Takođe, ren umanjuje žeđ, pa se samim tim, zbog smanjenog konzumiranja tečnosti, reguliše i nivo šećera u krvi, što pogoduje dijabetičarima.

Jača pluća

U vreme pandemije virusa korona jako je važno ojačati odbrambenu snagu pluća. U tu svrhu 10 g naredanog rena prelijte sa dva decilitra ključale vode i ostavite poklopljeno nekoliko minuta. Procedite i pijte mlako. Dnevna doza je dve do tri manje šolje.

U hladnim zimskim danima može da pomogne da prodišete. Na zagrejanu ringlu stavite šerpu sa narendanim renom i malo vode. Kad počne da isparava, šerpu sklonite sa šporeta, savijte se nad njom, glavu pokrijte peškirom i udišite isparenje do desetak minuta. Najbolje je da se to uradi pred spavanje. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna