ŠTA POMAŽE KADA UGANETE SKOČNI ZGLOB: Povreda ligamenata može da postane hronični problem

V. N.

17. 11. 2021. u 16:12

POVREDE skočnog zgloba su jedne od najčešćih, a mogu da nastanu vrlo lako.

ШТА ПОМАЖЕ КАДА УГАНЕТЕ СКОЧНИ ЗГЛОБ: Повреда лигамената може да постане хронични проблем

Foto Shutterstock

Težina ove traume zavisi od oštećenja ligamenata i deli se na povrede prvog, drugog i trećeg stepena. Najlakše su one koje su dovele samo do istegnuća ligamenta, dok drugi i treći stepen znače da je došlo do delimičnog ili potpunog pucanja ligamenta.

Da bi se procenila težinu povrede, važan je karakter bola, veličina otoka i stanje pokretljivosti. Kod prvog stepena prisutan je bol, a otoka ili uopšte nema ili je mali.

Drugi stepen povrede prati veći bol, otok i smanjena pokretljivost, dok treći stepen karakteriše veliki bol, veliki otok, podliv i nemogućnost oslanjanja na nogu.

Povrede drugog i trećeg stepena neophodno je da leči specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, dok sebi sami možete da pomognete u slučaju istegnuća ligamenta. Ipak, neophodno je da se ima u vidu da čak i samo istegnuće ligamenta može da postane hroničan problem, jer ponekad se ova vezivna vlakna toliko razvuku da je njihov povratak u prvobitno stanje nemoguć.

Evo kako sebi možete da pomognete ako ste uganuli skočni zglob:

Mirovanje

Prvi korak u tretriranju distorzije skočnog zgloba je mirovanje ako je to moguće ili bar što manje kretanja u prvoj fazi oporavka. Važno je i podizanje noge iznad nivoa srca da bi se sprečilo povećanje i zadržavanje otoka.

Primena leda

Na povređeni skočni zglob trebalo bi stavljati led u trajanju od 20 minuta. Nakon toga, nogu bi trebalo da uvijete peškirom, da biste je utoplili, i mirujete narednih 40 minuta. Led bi u prva tri dana od povrede trebalo primenjivati na svaka dva do četiri sata, a kasnije je dovoljno dva puta dnevno.

Bandažiranje

Primena kompresije, pritiska, što se postiže postavljanjem zavoja ili bandaža sprečiće da se postojeći otok razliva na što veću površinu i smanjiće dalje oticanje zgloba.

Terapija kolagenom

Kako je kolagen osnovni sastojak u vezivnom tkivu ligamenta, njegova nadoknada u vreme povrede bi mogla da bude dragocena i da ubrza oporavak. Inače, proizvodnja kolagena u organizmu s godinama opada, pa se njegova suplementacija u slučaju povrede zgloba savetuje posebno starijim osobama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega