JELOVNIK SA BUNDEVOM DA ZDRAVO SMRŠATE: Iskoristite jesenje plodove da skinete višak kilograma
BUNDEVA koju mnogi zbog raskošne boje, ukusa i sadržaja hranljivih materija nazivaju i "kraljica jeseni" je izuzetno niskokalorična i kao takva idealna je namirnica za skidanje viška kilograma.
Foto: Depositphotos
Povrh svega, lako se sprema i može se upotrebiti na nebrojeno mnogo načina, pa se uz vrlo malo truda i kreativnosti od nje spremaju raznovrsni specijaliteti.
Naročito se preporučuje kao diuretik, jer uz pomoć nje se efikasno izbacuje višak vode iz tela, a posebno je bitno da je jedu osobe koje imaju problem sa reumom, bubrezima, gihtom. Bundeva je bogata biljnim vlaknima, pa se savetuje i onima koji nemaju redovnu stolicu.
Za raskošnu, uglavnom narandžastu boju bundeve zaslužan je moćni antioksidans - karoten, koji se u telu transformiše u vitamin A.
U 100 grama bundeve nalazi se samo oko 30 kalorija. Čak 85 odsto bundeve čini voda, ostatak su proteini, vlakna, pektini, celuloza, ugljeni hidrati. Bogata je i magnezijumom, gvožđem, kalcijumom, cinkom, manganom, folnom kiselinom, vitaminom B12, B6, K, C, E.
Ovo je primer jelovnika za pet dana, subotom i nedeljom ponovite jelovnik od radnog dana koji vam najviše prija. U proseku za dve nedelje može da se smrša od pet do sedam kilograma.
Naravno, fizička aktivnost je od ogromne važnosti i znatno će doprineti ostvarenju rezultata.
* * * * * * *
Ponedeljak
Doručak: pečena bundeva sa šargarepom začinjena sokom od limuna ili ispasirajte bundevu tako da dobijete kašu u koju možete dodati ovas ili neku drugu žitaricu, ili izrendajte bundevu i šargarepu i začinite limunom kao salatu uz parče integralnog hleba
Ručak: čorba od bundeve, možete dodati i drugo povrće kao što su paprika, šargarepa, crni luk, karfiol, brokoli, 150 g pilećeg filea i parče integralnog hleba
Večera: parče bundeve pečene u rerni sa cimetom
* * * * * * *
Utorak
Doručak: parče integralnog hleba i namaz od bundeve (pečena, pa pasirana bundeva začinjena po ukusu)
Ručak: čorba od povrća i pire od bundeve ili rižoto od bundeve i pečuraka
Večera: 150 gr voća po izboru
* * * * * * *
Sreda
Doručak: kaša od kuvane bundeve i salata od povrća, umesto salate može kuvano jaje
Ručak: krem čorba od bundeve i kolač od bundeve sa integralnim brašnom. Umesto kolača možete da napravite musaku od bundeve i mlevenog mesa
Večera: dva parčeta integralnog hleba i salata od rendane bundeve
* * * * * * *
Četvrtak
Doručak: dva parčeta pite od bundeve i šolja nemasnog jogurta, ili parče integralnog hleba sa namazom od bundeve, ili kaša od bundeve i salata od povrća začinjena limunom
Ručak: gulaš od bundeve, sprema se na isti način kao i svaki drugi gulaš samo se umesto mesa stavlja bundeva, parče integralnog hleba
Večera: bundeva pečena u rerni
* * * * * * *
Petak
Doručak: parče integralanog hleba sa namazom od bundeve i dva barena jajeta
Ručak: čorba od bundeve sa 150 g pilećeg filea
Večera: banana
Preporučujemo
Srčana slabost, tiha epidemija koja pogađa više od 120.000 ljudi u Srbiji
09. 12. 2025. u 15:19
PIJETE GA, ALI NEMA EFEKTA: Ovo su načini da vitamin D odradi posao
07. 12. 2025. u 19:26
SUKOB NAM JE PRED VRATIMA Rute upozorava: Mi smo sledeća meta Rusije
RUSIJA bi mogla da bude spremna da upotrebi vojnu silu protiv NATO-a u narednih pet godina, smatra generalni sekretar NATO-a Mark Rute.
11. 12. 2025. u 15:46 >> 16:40
OSUĐENI ZA UBISTVO STARCA U ZATVORU PADINSKA SKELA: Zrna saosećanja nemaju, izrečene višegodišnje kazne
SREĆKO Stefanović (22), Saša Stanković (22) i Dalibor Petrović (24) oglašeni su danas krivim u Višem sudu u Beogradu za teško ubistvo Stanimira Brajkovića (74) na bezobziran i nasilnički način u zatvoru Padinska Skela početkom februara 2024. godine. Ovom prvostepenom presudom Stefanović je osuđen na 19 godina zatvora, a Stanković i Petrović na po 18 godina.
11. 12. 2025. u 16:22
"STIGLI SRPSKI HULIGANI!" Austrijska policija plaši građane po ulicama Graca zbog navijača Zvezde
Šturm Grac i Crvena zvezda igraju utakmicu u Ligi Evrope, a pred taj meč austrijska policija je uradila nešto nesvakidašnje.
11. 12. 2025. u 16:15
Komentari (0)