OTKRIJTE UZROK OTICANJA NOGU: Ako čarape ostavljaju trag a nisu tesne, trebalo bi da prekontrolišete zdravlje

V. N.

28. 10. 2021. u 17:40

KADA je rub čarapa previše čvrst može da ostavi dubok trag. Međutim, ako vam se to često dešava bez obzira na to da li čarape stežu ili ne, trebalo bi da potražite lekarsku pomoć.

ОТКРИЈТЕ УЗРОК ОТИЦАЊА НОГУ: Ако чарапе остављају траг а нису тесне, требало би да преконтролишете здравље

Foto: Depositphotos

Nadute i teške noge vrlo često ukazuju na neke probleme u organizmu. Zato su lekarske kontrole prva i najbitnija stvar koju bi trebalo da uradite. Pre nego što potražite pomoć lekara preispitajte svakodnevne navike, jer neki obrasci ponašanja mogu da dovedu do zdravstvenih tegoba u donjim ekstremitetima. Ako dugo vremena provodite u sedećem položaju nije čudo da vam otiču noge. Takođe, nepravilna ishrana sa mnogo soli, koja zadržava vodu u organizmu, može da bude uzrok otoka.

U slučaju da su optoci posledica nekih bolesti i stanja obratite pažnju na  sledeće poremećaje :

Nedostatak vode

Ako telo ne dobija dovoljno vode, onda može da dođe do štete na krvnim sudovima. Oštećene vene mogu da sakupljaju tečnost u okolnom tkivu - tako da tragovi od čarapa u ovom slučaju ukazuju da je telo dehidriralo.

* * * * * * * * *

Posledice lekova

Određeni lekovi mogu da dovedu do oticanja nogu. Najčešće su to pojedine vrste antidepresiva, ali i lekovi za krvni pritisak mogu da uzrokuju neugodan osećaj oteklih nogu. Određene vrste kontraceptivnih pilula remete količinu hormona u telu žene i izazivaju zadržavanje vode i oticanje nogu.

* * * * * * * * *

Visok pritisak

Tragovi od čarapa mogu da ukazuju na povišen krvni pritisak. Ako imate osećaj da su vam noge veoma natekle, razlog može da bude višak tečnosti koja se nakuplja u donjim delovma nogu. Visok krvni pritisak upravo je uzrokovan zadržavanjem tečnosti, usled čega je otežan prenos krvi kroz organizam.

* * * * * * * * *

Varikozne vene

Kada vene starenjem postanu slabe, one ne mogu dovoljno brzo da vrate krv u srce. Ona se tada nakuplja u venama u nogama, usled čega se pojavljuje bolni otok.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)