DEVIJACIJA NOSA: Doktorka Svetlana Valjarević o otežanom disanju

V. N.

23. 10. 2021. u 11:13

OTEŽANO disanje koje izazivaju problemi nosa mogu da proizvedu ozbiljne komplikacije. O tome kako se leči devijacija nosa i otežanog disanja na jednu nozdrvu otrkiva za "Novosti" doktorka Svetlana Valjarević.

ДЕВИЈАЦИЈА НОСА: Докторка Светлана Ваљаревић о отежаном дисању

Foto: Arhiva Novosti

- Ukoliko devijacija nosnog septuma značajno utiče na kvalitet života, jedino rešenje je hirurška intervencija, odnosno operacija nosnog septuma koju nazivamo septoplastikom, ističe doktorka.

Ona dodaje:

 - Pacijenti se najčešće plaše jakih bolova, nemogućnosti disanja na nos posle operacije zbog tampona i ožiljaka od operativnog reza, ali operacija nosne pregrade spada u rutinske intervencije sa neznatnim bolom i brzim oporavkom. Intervencija se radi u opštoj anesteziji, traje oko 45 do 60 minuta. Septoplastika je operacija koja se radi kroz nos, tako da nema ni spoljnih šavova ni ožiljaka. U nos se stavljaju tamponi koji se vade posle dva ili tri dana. Postoperativnog bola skoro i da nema, mada su reakcije individualne. Hospitalizacija traje nekoliko dana, najčešće dok se tamponi ne izvade.

Pacijent mora da izbegava težu fizičku aktivnost četiri do šest nedelja, dok je povratak na posao koji ne zahteva fizičke napore moguć sedam do 10 dana nakon operacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju