JAKE NOGE ZA STABILAN KORAK: Zbog čega se vremenom gubi sigurnost?

V. N.

14. 10. 2021. u 14:00

NAJSLABIJA tačka tela koje stari su noge. One prve nagoveštavaju nemoć u brzom i spretnom kretanju, zbog čega se vremenom gubi sigurnost.

ЈАКЕ НОГЕ ЗА СТАБИЛАН КОРАК: Због чега се временом губи сигурност?

Foto: Depositphotos

Istovremeno noge sa starenjem mnogo učestalije "klecaju" u kolenima, a mišići na jači napor podrhtavaju.

Da biste sprečili da vas noge izdaju pre vremena, ali i da produžite njihovu dobru funkciju, važna je fizička aktivnost. Osim boljeg fizičkog osećaja, zategnuti mišići nogu čine svaku osobu samouverenijom i privlačnijom.

Za lepo oblikovane mišiće nogu vežbajte kada god vam se za to ukaže prilika.

Predlažemo vam četiri jednostavne vežbe koje možete da radite kod kuće. Ako budete dovoljno uporni, brzo ćete se osetiti stabilnije i spremnije za svaku vrstu izazova.

Podizanje u stranu

Stanite u raskoračni stav, sa stopalima postavljenim paralelno i u širini kukova. Ispravite leđa i zategnite mišiće karlice. Kao oslonac može da vam posluži stolica ili sto. Udahnite pripremajući telo za pokret, pa na izdisaj podižite nogu u stranu, vodeći računa da vam leđa ostanu prava, mišići stomaka i karlice zategnuti, i da ne pomerate kukove ni levo ni desno. Ponovite od 10 do 15 puta jednom, pa zatim i drugom nogom.

Čučnjevi

Čučnjevi veoma efikasno zatežu mišiće nogu ako se izvode pravilno. Ovaj čučanj izvodite tako da se telom spuštate nadole, ali tako da leđa ostanu prava, odnosno da se ne naginjete trupom napred. Prilikom spuštanja treba da imate osećaj "sedanja na stolicu" - što znači da zadnjicom težite unazad, a kolena ne smeju da prelaze vrhove prstiju na stopalima. Ponovite od 15 do 20 puta.

Iskorak napred

Stanite u raskoračni stav, sa stopalima postavljenim paralelno i u širini kukova. Ispravite leđa i zategnite mišiće karlice. Iskoračite napred. Pri iskoraku vodite računa da vam leđa budu prava, a stomak zategnut. Udišući spuštajte telo nadole, ali vodite računa da koleno noge u iskoraku ne prelazi vrhove prstiju na stopalima, a da petu druge noge ne spuštate na pod. Na izdisaj vraćajte se u početni položaj zatežući mišiće nogu, sedalne regije i stomaka. Ponovite od 15 do 20 puta sa obe noge.

Sedalna regija

Ova vežba će vam osim mišića nogu aktivirati i mišiće sedalne regije. Zauzmite raskoračni stav, sa stopalima postavljenim paralelno i u širini kukova. Ispravite leđa i zategnite mišiće karlice. Kao oslonac može da vam posluži stolica ili sto. Na izdisaj podižite nogu unazad snažno stežući mišiće zadnjice i ne dozvoljavajte da dođe do izvrtanja leđa. Da biste to izbegli, stegnite i mišiće stomaka i pravilno dišite. Ponovite od 10 do 15 puta za obe noge.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!