BRADAVICE UKLONITE TEČNIM AZOTOM: Primena ove terapije ne ostavlja ožiljke i ne zahteva anesteziju

I.K.

03. 10. 2021. u 11:00

NAJBEZBEDNIJI način uklanjanja bradavica sa kože je primena tečnog azota. Ovim tretmanom dermatolozi istovremeno uništavaju ćeliju u koju se "sklonio" virus bradavice i koagulišu krvne sudove kojima se ona hrani.

БРАДАВИЦЕ УКЛОНИТЕ ТЕЧНИМ АЗОТОМ: Примена ове терапије не оставља ожиљке и не захтева анестезију

Foto: Depositphotos

Primena ove terapije ne zahteva anesteziju i ne ostavlja ožiljke, za razliku od hirurgije, radio-talasa, elektrokautera...

Dermatolog Gorana Isailović kaže da kada  bi, kada se bradavice uklone sa kože, trebalo da se pristupi jačanju imuniteta, jer to je jedini način da se one više ne vraćaju:

 - Terapija tečnim azotom se često udružuje sa preparatima koji jačaju imunitet poput aktivnih sastojaka iz biljke sladić i ehinacea. Jer, krajnji efekat lečenja zavisi od imunološke kompetencije virusa koji je stvorio bradavicu.

Naša sagovornica objašnjava da su bradavice kožno oboljenje virusnog porekla, odnosno da ih uzrokuju humani papiloma virusi (HPV).

 - Ima više od 100 različitih tipova virusa koji izazivaju bradavice, a pri utvrđivanju koji virus je izazvao bradavicu primenjuje se DNA tipizacija. Jedan tip virusa izaziva bradavice na stopalima, a drugi zaravnjene bradavice, česte na koži lica i šakama kod mlađih osoba.

Posebni tip HPV izaziva pojavu bradavica oko nokatnih ploča, kao i genitalne bradavice. Kada govorimo o HPV tipovima koji izazivaju bradavice u genitalnoj regiji, razlikujemo one koji imaju ili nemaju onkogeni potencijal, odnosno koje se mogu dovesti u vezu sa pojavom maligniteta grlića materice.

Bradavice se mogu preneti običnim i seksualnim kontaktom, a od imuniteta domaćina zavisi da li će virus da "pobedi" i stvori promene.

 - Kada je o genitalnim bradavicama reč poznati su slučajevi muških partnera visokog rizika koji su nosioci HPV onkogenih tipova koji izazivaju maligne promene genitalng trakta kod njihovih partnerki - kaže dr Isailović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna