NE GOJIMO SE SAMO ZBOG PREVIŠE HRANE: Krivci su savremene prehrambene navike

V.N.

27. 09. 2021. u 11:00

GOJAZNOST ne mora nužno da bude rezultat unosa previše hrane u organizam, pokazalo je istraživanje američkih naučnika koji epidemiju gojaznosti u Americi pripisuju prerađenim ugljenim hidratima, koji izazivaju haos u metabolizmu.

НЕ ГОЈИМО СЕ САМО ЗБОГ ПРЕВИШЕ  ХРАНЕ: Кривци су савремене прехрамбене навике

Foto Depositphotos

Prema grupi stručnjaka, koju predvodi David Ludvig, endokrinolog sa Harvarda i u Bostonskoj dečjoj bolnici, pravi problem nije u konzumaciji prevelike količine hrane.

Oni veruju da su glavni krivci za gojaznost "savremene prehrambene navike koje karakteriše prekomerna konzumacija hrane sa visokim glikemijskim indeksom, posebno prerađenih, brzo svarljivih ugljenih hidrata".

Objasnili su da konzumiranje velikih količina prerađenih i skrobnih ugljenih hidrata utiče na brojne hormonske i metaboličke promene, koje u telu rezultiraju skladištenjem viška energije u obliku masti.

Naučnici tvrde da će kvalitet hrane koju osoba konzumira, a ne njena količina, uticati na to da li će se pojedinac ugojiti i na kraju razviti gojaznost.

Tipični primeri su pomfrit, pečeni krompir, belo testo i pirinač, pahuljice od žitarica i slatka pica. Ova vrsta hrane izaziva hormonski odgovor koji fundamentalno menja naš metabolizam, povećava skladištenje masti, povećanje telesne težine i gojaznost, napisali su naučnici u The American Journal of Clinical Nutrition.

Američki stručnjaci tvrde da bismo razumeli epidemiju gojaznosti, moramo da razumemo kako hrana koju unosimo utiče na naše hormone i metabolizam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)