NOS CURI I ZBOG VIRUSA I ZBOG ALERGIJE: Nije svaka kijavica prvi simptom korona virusa

I. K.

29. 09. 2021. u 11:00

CURENjE iz nosa koje u ovo doba godine muči mnoge, može da bude prvi simptom infekcije kovidom, ali i posledica brojnih drugih respiratornih virusa, alergije, aerozagađenja, klimatskih uslova, kao i povrede.

НОС ЦУРИ И ЗБОГ ВИРУСА И ЗБОГ АЛЕРГИЈЕ: Није свака кијавица први симптом корона вируса

Foto Depositphotos

Doktorka Svetlana Valjarević, specijalista ORL iz Kliničko-bolničkog centra "Zemun", kaže da je činjenica da svako stanje zapušenosti nosa i curenja na nos dovodi do lošeg protoka vazduha i smanjuje čulo mirisa i zato je testiranje na SARS-CoV2 neophodno za definitivno dokazivanje ili isključivanje ove infekcije:

- Tegobe u vidu curenja iz nosa može da izazove i neki od brojnih respiratornih virusa koji su sada aktivni - rinovirusi, adenovirusi, virusi parainfluence, respiratorni sincicijalni virus.

Naša sagovornica kaže i da izlaganje sluznice nosa hladnom vazduhu izaziva pojačanu cirkulaciju u sluznici nosa sa ciljem da se udahnuti vazduh ugreje i ovlaži, što može da dovede do otoka sluzokože nosa, zapušenosti i curenja bistrog sekreta.

- Ovako nastale tegobe bi trebalo da prestanu nakon nekoliko dana, uz utopljavanje i primenu vazokonstriktornih kapi za nos - kaže dr Valjarević.

- Osim toga, važno je da se zna da je u ovo doba godine koncentracija polena ambrozije u vazduhu i dalje visoka, tako da alergijske reakcije mogu da uzrokuju curenje iz nosa, zapušenost, osećaj otežanog disanja i kašalj zbog iritacije disajnih puteva sekretom.

Takođe, aerozagađenje i profesionalna izloženost štetnim materijama mogu da dovedu do ovih simptoma.

Najređi, ali veoma ozbiljan razlog curenja bistre sekrecije iz nosa jeste prelom kostiju baze lobanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a