BIOLOŠKI LEKOVI SPAS ZA PSORIJAZU: Ova terapija omogućava da oboleli drže bolest pod kontrolom

S. Kovačević

13. 09. 2021. u 15:47

PACIJENTI oboleli od psorijaze godinama se bore ne samo sa promenama na koži, već i sa psihičkim problemima, depresijom i anksioznošću, koji se javljaju usled neopravdane diskriminacije. U poslednjih nekoliko godina dostupne su nove terapije koje mogu znatno da pomognu u borbi s ovom bolešću. Međutim, veliki broj pacijenata nije informisan o mogućnostima lečenja, i retko razgovaraju sa svojim lekarom.

БИОЛОШКИ ЛЕКОВИ СПАС ЗА ПСОРИЈАЗУ: Ова терапија омогућава да  оболели држе болест под контролом

Foto: Depositphotos

- Pacijenti bi trebalo da se upoznaju sa adekvatnim načinima lečenja, da se probudi svest o tome da se lečenje promenilo u poslednjih nekoliko godina i da je sada dostupna biološka terapija koja je veoma delotvorna za ljude koji imaju teži oblik psorijaze - rekao je Vladimir Kecić, predsednik udruženja pacijenata obolelih od psorijaze, na skupu održanom početkom ovog meseca na kojem se govorilo o novim terapijama za ovo oboljenje.

Foto: Depositphotos

 

 - Biološki lekovi omogućavaju da pacijenti drže bolest pod kontrolom, i da radno nesposoban čovek, koji ima veliku površinu kože zahvaćenu promenama, može da postane zdrav čovek, potpuno funkcionalan, i da zaboravi da ima psorijazu.

Psorijaza nije kožna bolest, već se ona samo manifestuje na koži. To je multisistemsko, autoimunsko i hronično oboljenje, koje traje ceo život.

Trudnoća

DERMATOVENEROLOG Mirjana Milinković Srećković kaže da kada žena sa psorijazom hoće da ostane u drugom stanju, nema kontraindikacija za primenu biološke terapije.

- U toj situaciji preporučuje se da se prekine primena leka nekoliko prvih meseci, i to gotovo uvek protekne u najboljem redu. Trudnice se dogovaraju sa nama o tome kako ćemo da postupimo u međuvremenu, jer kada su u periodu kada nema promena na koži (remisija) u glavnom se terapija prekine nekoliko meseci, ali sve ostane dobro.

 - Najveći problem za lečenje su pacijenti koji su odustali od terapije smatrajući da su one neefikasne jer su u prošlosti pokušali dosta toga, bez rešenja - rekla je doktorka Mirjana Milinković Srećković, specijalista dermatovenerologije UKC Srbije. - Sada pored lekova koji se piju imamo i biološku terapiju koja se koristi već dve i po godine i uspešno pomaže pacijentima. Biološki lekovi su praktično proteini koji deluju direktno i ciljano na molekul koji je odgovoran za nastanak psorijaze. Imamo dva leka koji se daju u vidu podkožne injekcije, jedan na svaka tri meseca, ili drugi na mesec dana. Ono što je novina jeste da su kod nas registrovana još dva modernija leka iz biološke terapije koji blokiraju molekul citokin - navodi dr Mirjana Milinković Srećković.

U Srbiji, psorijazu ima oko 140.000 ljudi što se smatra da je oko dva odsto populacije. Oko tri hiljade pacijanta bi moglo da dobije biološku terapiju, a trenutno je prima svega 450, što znači da je u pitanju neinformisanost i nepoverenje pacijenata.

- Najvažnije je da oboleli saznaju o terapiji, da budu informisani, i svesni da je ona delotvorna - rekao je Marko Uzelac, član Udruženja pacijenata obolelih od psorijaze. - Pacijenti obično misle da je dobijanje biološkog leka teško, međutim to nije tako. Od trenutka kada sam dobio terapiju, nakon samo 20 dana, sve promene na koži su nestale. Trenutno koristim biološku terapiju godinu i četiri meseca i ne sećam se kako je živeti sa psorijazom.

Biološki lekovi su namenjeni za one koji imaju promene po celoj koži, na glavi, šakama, stopalima. S obzirom na to da otežava svakodnevni život, takvi pacijenti imaju prednost. Takođe, prvo je potrebno da se primi obična sistemska terapija, pa ukoliko ona ne deluje ili se jave kontraindikacije, prelazi se na biološku.

Učesnici skupa posebno su istakli da vakcina protiv virusa korona ne predstavlja nikakvu opasnost za obolele od psorijaze. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)