POSLE INFARKTA OBAVEZNO VEŽBAJTE: Evo kako možete da pronađete rešenje i u kućnim uslovima

V. N.

05. 09. 2021. u 15:40

BROJNE studije potvrdile su da fizička aktivnost posle oporavka od infarkta smanjuje rizik od iznenadne smrti za 20 odsto, a mogućnost da ponovo dođe do srčanog udara za čak 30 odsto. Kako će koji pacijent da se rekreira nakon infarkta zavisi od njegove fizičke spremnosti pre srčanog udara, opšteg stanja, pridruženih bolesti. Klinička praksa je pokazala da većini rekonvalescenata prija fizička aktivnost od minimalno pola sata do sat vremena, umerenog intenziteta u vidu aerobne rekreacije, najmanje tri do pet puta nedeljno.

ПОСЛЕ ИНФАРКТА ОБАВЕЗНО ВЕЖБАЈТЕ: Ево како можете да пронађете решење и у кућним условима

Foto: Depositphotos

To praktično znači da bi za trajni oporavak od infarkta i za sprečavanje da do njega ponovo dođe trebalo najmanje svaki drugi dan da idete u šetnju, vozite bicikl ili radite vežbe istezanja. Pri tome, da bi se održali pozitivni fiziološki i klinički efekti, trening mora da se sprovodi doživotno, jer samo posle nekoliko meseci pauze poništava postignuti efekat.

Evo nekoliko vežbi istezanja koje možete da radite kod kuće, kada vam vreme i obaveze ne dozvoljavaju šetnju ili vožnju bicikla.

Balerina

Ležeći na desnom boku prebacite levu nogu preko urolanog ćebeta ili prostirke za plažu. Opružite prste na nogama kao balerina i rotirajte rameni pojas u suprotnom smeru od karlice. Dok vam je desna ruka na podlozi, levu raširite od tela i pustite da slobodno "visi" u prostoru pored tela. Lagano gurajte levo rame prema podlozi dok istovremeno karlicu gurate u suprotnom pravcu. U krajnje istegnutom položaju se zadržite pet do 10 sekundi, a vežbu ponovite od 10 do 20 puta. Uradite je zatim na isti način ležeći na drugom boku.

Rame - koleno

Ležeći na desnom boku ispružite donju nogu, a gornju savijte u kuku i kolenu i oslonite se celom dužinom potkolenice na podlogu. Desnu ruku postavite na podlogu tako da vam je skroz opružena u laktu i da vam je dlan okrenut od podloge i spušten na nju. Levu ruku podignite iznad glave i lagano rotirajte rameni pojas suprotno od karlice i kolena. Vodite računa o disanju. Vežbu ponovite od 10 do 20 puta, zadržavajući se u krajnje istegnutom položaju pet do 10 sekundi. Vežbu na isti način uradite i na drugom boku.

Koleno - glava

Lezite na desni bok i savijte noge u kolenima. Zatim, rotirajte gornju polovinu tela tako da rameni pojas leži na podlozi, dok su ruke raširene od tela sa dlanovima koji su okrenuti nadole, dakle leže na podlozi. Glavu okrenite u suprotnom smeru od kolena i spustite je na podlogu. Kada stabilizujete gornji deo tela, lagano povlačite karlicu suprotno od kolena da biste pojačali efekat istezanja. Karlicu povlačite 10 do 20 puta zadržavajući je u krajnjem položaju pet do 10 sekundi, a zatim se okrenite na levi bok i ponovo uradite vežbu.

Iz kuka

Lezite na stomak i jednu nogu ispružite, a drugu savijte što više i postavite koleno i celu potkolenicu da leži na ćebetu ili prostirci pored tela. Glavu okrenite suprotno od savijenog kolena, ruke ispružite iznad glave i dlanove okrenite ka podlozi. Iz ovog početnog položaja izvršite lagani pritisak savijenim kukom ka podlozi istovremeno okrećući dlanove na gore. U krajnje istegnutom položaju zadržite se pet do 10 sekundi, vežbu uradite od 10 do 20 puta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)