KRUŠKA PODIŽE ENERGIJU: Adekvatna zamena energetskih pića i kafe

V. N.

23. 08. 2021. u 16:00

HRONIČNO ste umorni i često vam se "zamuti" u glavi. To ne znači da bi trebalo da pijete kafu u troduploj dozi. Folna kiselina, koja je sadržana u kruškama može da vas "podigne" bolje od bilo kojeg stimulacionog napitka i pri tome normalizuje krvni pritisak.

КРУШКА ПОДИЖЕ ЕНЕРГИЈУ: Адекватна замена енергетских пића и кафе

Foto: pixabay

Kruška je bogata antioksidansima, tako da zaustavlja prerano starenje ćelija i podstiče njihovu regeneraciju. Osim toga, deluje i protiv slobodnih radikala koji uzrokuju rak.

Vlakna, koja se u velikim količinama nalaze u kruškama, normalizuju varenje i ubrzavaju metabolizam, što pozitivno utiče na figuru. Ona se naročito preporučuje onima koji dugo sede, pa stoga imaju problema sa probavom. Naime, više od 20 odsto dnevne potrebe za vlaknima daje samo jedna kruška, a vlakna su i "čistači" loših masti.

Kruška sadrži sve vitamine neophodne organizmu - A, B1, B2, E, P, PP, S. Oni su odgovorni za ishranu kože, noktiju i kose, emocionalnu stabilnost, intelekt i naravno, imunitet.

Od kore i lista

ČAJ od divlje kruške koristi se kao prirodni antibiotik koji pospešuje izbacivanje štetnih materija iz organizma. Često se upotrebljava protiv kašlja i promuklosti, ali i za obnavljanje sluzokože creva. Osobe koje imaju povišen šećer, a još ne primaju insulin, trebalo bi da piju čaj od kore divlje kruške. Čaj je potrebno da se pije dok se ne spusti nivo šećera u krvi. Čaj od kore ili lista divlje kruške uspešno leči i upalu bubrega i mokraćnih kanala, a može da posluži i za čišćenje organizma. Takođe, čaj od lista kruške pomaže pri lečenju reume i heliko bakterije.

Ovo voće ima pozitivan efekat na pankreas i čisti jetru i bubrege. Za varenje fruktoze iz kruške nije potreban insulin, pa se često preporučuje dijabetičarima.

Mnogi su u zabludi da kruške sadrže mnogo kalorija, ali to nije tačno, iako su "slatke kao med". Jedna kruška (oko 150 grama) ima samo 100 kalorija. Sadrži laktozu i glukozu, ali u njoj ima i levuloze - najslađeg prirodnog šećera.

Još jedna prednost pri konzumiranju kruške jeste što unosimo antioksidans kvercetin koji ublažava upalne procese u telu i podiže naš imunitet. Kvercetin je u kori ploda i zato jedite neoljuštene kruške.

Bogatstvo beta-karotena (provitamin A) pomaže kod zaštite funkcije kože. To je povezano i sa zaštitom vida jer tri kruške dnevno štite od degeneracije žute mrlje u oku. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije