HIRURG GORAN BARIŠIĆ O VRSTAMA HEMOROIDA: Oba oblika mogu da se jave odvojeno ili zajedno kod istog pacijenta

V. N.

18. 08. 2021. u 13:10

HEMOROIDI kao normalne strukture u predelu anusa koji imaju ulogu sprečavanja nekontrolisanog izliva stolice mogu da se pojave u vidu šuljeva ili da budu povećani i otečeni, što predstvalja patološko stanje. Takođe postoje i dve vrste hemoroida, unutrašnji i spoljašnji i ne moraju se nužno javiti u isto vreme.

ХИРУРГ ГОРАН БАРИШИЋ О ВРСТАМА ХЕМОРОИДА: Оба облика могу да се јаве одвојено или заједно код истог пацијента

FOTO: Arhiva novosti

 - Oni su sastavni deo našeg tela i kao takvi imaju fiziološku ulogu. Unutrašnji hemoroidi se normalno nalaze u analnom kanalu i ne vide se osim kada su patološki uvećani. Spoljašnji hemoroidi se uvek nalaze van analnog kanala. Kada govorimo o hemoroidalnoj bolesti, najčešće mislimo na obolele unutrašnje hemoroide. Oni mogu da krvare i da "ispadaju" iz analnog kanala za vreme i nakon pražnjenja creva. Sveža krv u stolici je najčešće posledica hemoroidalne bolesti, ali to svakako treba da proveri lekar specijalista, objašnjava profesor doktor, hirurg Goran Barišić.

On ističe da unutrašnji hemoroidi ne uzrokuju bolove osim kada su trombozirani i uklešteni i najčešće se to manifestuje hroničnim bezbolnim krvavljenjem tokom pražnjenja. Spoljašnji hemoroidi najčešće izazivaju akutne epizode bolova oko anusa usled tromboze i oticanja. Obe vrste hemoroida se mogu javiti odvojeno ili zajedno kod istog pacijenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)