ŠTA JE PLUĆNA HIPERTENZIJA? Doktorka Tatjana Radosavljević – Još uvek se traga za lekom protiv ove bolesti

V. N.

13. 08. 2021. u 13:00

BOLESTI pluća nisu naivne za ljudski organizam. Jedan od težih oblika jeste plućna hipertenzija koja je poremećaj uzrokovan različitim kliničkim stanjima i oboljenjima.

ШТА ЈЕ ПЛУЋНА ХИПЕРТЕНЗИЈА? Докторка Татјана Радосављевић – Још увек се трага за леком против ове болести

Foto: Depositphotos/Printscreen

 - Plućna hipertenzija je bolest koja se karakteriše povišenjem pritiska u plućnom krvotoku. Bolesti koje mogu dovesti do plućne hipertenzije su plućne, kao što su fibroza, hronična opstruktivna bolest pluća, učestale plućne tromboembolije. Ove bolesti dovode do toga da desna strana pluća ne može dovoljnom snagom da izbacuje krv u pluća, zbog čega se povećava pritisak u plućnim krvnim sudovima, ističe pulmolog, doktorka Tatjana Radosavljević.

Ona dodaje da postoji i bolest koja se zove primarna plućna hipertenzije gde se pritisak u plućnim krvnim sudovima pojačava iz nepoznatog razloga do jako visokih vrednosti, i koja se vrlo brzo može završiti smrtnim ishodom. Lečenje primarne plućne hipertenzije je veoma teško i još uvek se traga za pravim lekom. Plućna hipertenzija može da bude pratilac kod urođenih srčanih mana kao jedan od znakova, i ako postoji smanjuje šanse za upešnost operativnih zahvata, koji se koriste u korekciji urođenih srčanih mana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna