PRVI ZNAK STARENJA: Vežbama pobedite bol u zglobovima

V. N.

12. 08. 2021. u 16:00

SVE u nekom trenutku mogu da počnu da bole zglobovi, uzroci mogu da budu različiti, ali su bolni zglobovi najčešće prvi znak starenja. Kod žena se bolni zglobovi javljaju uglavnom posle pedesete, a kod muškaraca nakon 45. godine.

ПРВИ ЗНАК СТАРЕЊА: Вежбама победите бол у зглобовима

Foto: Depositphotos

Jačina i mesto bola su različiti. Kod žena se bolovi dominantno razvijaju u laktu, kolenima i gležnjevima, a kod muškaraca u kukovima i leđima.

Kod osoba koje su slabo fizički aktivne bolni zglobovi uglavnom postaju hronično stanje. Da biste to sprečili, osim vežbanja, neophodno je i da održavate normalnu telesnu težinu. Jer, studije upućuju da smanjenje težine samo za pet kilograma može da ublaži bol u zglobovima za oko 50 odsto. Gubitak težine, takođe usporava napredovanje propadanja muskulature.

Predlažemo vam vežbe koje doprinose jačanju i fleksibilnosti zglobova. Praktikujte ih što je češće moguće, jer fizička aktivnost je jedini način da ostanete pokretni i bez bola.

Iskorak

Iskoračiti napred desnom nogom, obuhvatiti laktove ili nadlaktice, udahnuti i polako se saviti napred izdišući. Nastojte da brada dotakne potkolenicu. Udahnuti, ispraviti se i polako se izviti nazad, izdišući. Udahnuti i ispraviti se. Zatim, iskoračiti levom nogom i ponoviti isto.

Izvijanje

Stati u raskorak i raširiti ruke. Udahnuti, izviti se nalevo i polako, izdišući, desnu ruku spustiti ispred levog stopala dok je leva vertikalno. Glavu okrenuti nadesno sa pogledom na ruku, malo zastati u pozi, udahnuti i polako se ispraviti. Isto izvesti izvijanjem nadesno. Glava može da bude okrenuta i prema dignutoj ruci. Ova vežba je pogodna za dinamično izvođenje pri čemu treba paziti da se zbog brzine ne izgubi preciznost pokreta kao ni pravilan ritam udisaja i izdisaja.

Rotacije trupa

Stati čvrsto u raskorak i raširiti ruke, a zatim oštro zabacivati gornji deo tela levo i desno dok donji ostaje nepokretan. Glava može da bude u različitim položajima: dok se ruke zabacuju, može ostati pravo, može pratiti pokret ili se okretati na suprotnu stranu od zamaha ruku.

Istezanje

Stati pravo, ispružiti ruke, udahnuti i dobro se istegnuti uvis. Izdišući, previti se napred tako da gornji deo tela bude paralelan sa podom. Udahnuti, izviti se nazad i izdahnuti. Zatim, udahnuti, previti se nalevo i izdahnuti, previti se nadesno, opet udahnuti, ispraviti se i, izdišući, spustiti ruke pored tela. Laktovi i kolena za sve vreme izvođenja treba da su opruženi. Stopala mogu da budu malo razmaknuta.

Podizanje nogu

Lezite na pod, ruke uz telo okrenute dlanovima nadole, noge ispružene i razdvojene u širini karlice. Polako udahnite i podignite noge od zemlje što više, probajte do pravog ugla. Leđa i karlica sve vreme moraju biti priljubljeni uz zemlju. Dok dižete noge u isto vreme savijajte glavu ka grudnom košu. Kolena u početku mogu da budu malo savijena. Potom lagano izdišite i u isto vreme se vraćajte u početni položaj, sa nogama ispruženim na zemlji i dlanovima okrenutima nadole, ruke pored tela. Vežbu ponovite 21 put.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina