KADA BOLEST UZME MAHA, LEČE SE SAMO POSLEDICE: Trajni tretmani, intervencije ili tetovaže, mogu da budu uzročnici opasnih infekcija

I.Kovačić

11. 08. 2021. u 15:00

OPERACIJA, zubarska intervencija, tretman kod pedikira, ulepšavanje trajnom šminkom, tetovažama ili pirsinigom mogu da uzrokuju početak teške upale jetre. Tokom svih ovih metoda preko krvi jetra može da se inficira virusima hepatitisa B i C.

КАДА БОЛЕСТ УЗМЕ МАХА, ЛЕЧЕ СЕ САМО ПОСЛЕДИЦЕ: Трајни третмани, интервенције или тетоваже, могу да буду узрочници опасних инфекција

Foto: Depositphotos

Ove infekcije dugi niz godina ne daju nikakve simptome, pa zaraženi tek kad razviju cirozu jetre ili hepatocelularni karcinom traže pomoć lekara. Kasno otkrivanje bolesti glavni je razlog zbog kojeg od virusnih upala ovog organa u svetu svakih 30 sekundi umre po jedna osoba. Ohrabrujuće je da su se pojavili lekovi kojima će hepatitis, ako se otkrije na vreme, moći u potpunosti da se izleči kod čak 95 odsto zaraženih.

Doktor Violeta Rakić, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", kaže da je testiranje na hepatitis B i C jedini način pravovremenog otkrivanja ovih "tihih" bolesti:

 - U institutima i zavodima za javno zdravlje širom zemlje omogućeno je testiranje na ove infekcije jetre i ono je dostupno, anonimno, besplatno i bez uputa i knjižice za sve kategorije stanovništa.

Kada se hepatitis otkrije na vreme, zahvaljujući najsavremenijim lekovima moguće je njegovo potpuno izlečenje.

 - Kada bolest uzme maha, mogu da se leče samo posledice, a neretko je jedini spas transplantacija jetre. Ako se otkrije na vreme, na raspolaganju danas imamo revolucionarnu terapiju koja, prvi put u istoriji medicine, omogućava izlečenje jedne hronične bolesti za samo 12 nedelja, sa uspehom preko 95 odsto - kaže profesor dr Ivana Milošević, infektoloig i zamenica dirktora Klinike za infektivne i tropske bolesti UKC Srbije.

Širenje virusa

PROCENjUJE se da je u Srbiji virusima hepatitis B i C zaraženo oko 70.000 ljudi. Najveći problem je što toga nisu ni svesni i što prenose virus dalje. Iako svako može da dobije virusnu upalu jetre, njoj su i dalje najpodložniji intravenski korisnici droga, zatvorenici, pacijenti na dijalizi, promiskuitetne osobe i članovi porodica zaraženih.

U Srbiji su inovativni lekovi za lečnje hepatitisa uvedeni još 2018. godine i primenjivani su u terapiji bolesnika sa cirozom jetre. U međuvremenu su se pojavili novi koje mnogi stručnjaci, kao i profesorka Milošević, opisuju kao "revolucionarne".

 - Reč je o pangenotipskoj terapiji koja nam je na listi prioritetnih za nabavku u skorije vreme - rekla je Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. -O nabavci odlučujemo na osnovu nekoliko kriterijuma, a ključni su nam mišljenje struke i finansijski efekat, zatim za koje kategorije pacijenata se uvodi i da li za to oboljenje postoji već inovativna terapija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega