NOVO ISTRAŽIVANJE IZ OBLASTI ISHRANE: Čaša piva kao svakodnevnica može da štiti od kardiovaskularnih bolesti

V. N.

29. 07. 2021. u 12:00

ISTRAŽIVANjA pokazuju da postoje izvesne zdravstvene koristi ali i štetni efekti od nekih pića ili hrane koju često konzumiramo. U centru pažnje ove studije su blagodeti sastojaka koje sadrži pivo, delotvornosti aspirina koja predstavlja idealan tretman u lečenju težih bolesti ali i šteta koju može da nanese hrana bogata mastima.

НОВО ИСТРАЖИВАЊЕ ИЗ ОБЛАСТИ ИСХРАНЕ: Чаша пива као свакодневница може да штити од кардиоваскуларних болести

Foto: pixabay

PIVO

Istraživači iz oblasti ishrane i nauke o hrani u Španiji sproveli su studiju kojom su dokazali da postoje zdravstvene koristi od prirodnih hranljivih materija u pivu, i alkoholnog i bezalkoholnog. Naime, jedna čaša piva dnevno za žene, a dve za muškarce štiti od pojave kardiovaskularnih bolesti. Španski istraživači su naveli i da muškarci koji su se suzdržavali od konzumiranja piva, imali su znatno veći rizik od razvoja abnormalne regulacije glukoze, u odnosu na one koji povremeno popiju čašu ili dve. Povremena konzumacija piva može da ima veze i sa boljom gustinom kostiju, a samim tim i manjim rizikom od preloma kod starijih osoba. Španski eksperti upućuju i na nekoliko studija koje sugerišu da pivo pomaže u promociji dobrog holesterola i reguliše preradu lošeg holesterola.

MASTI

Novo istraživanje otkriva da konzumiranje hrane bogate mastima uz nepoštovanje doslednog rasporeda spavanja, može da ometa proizvodnju zdravih masnih ćelija. Studija, objavljena u časopisu Nature Communications, proučavala je kako različito ponašanje utiče na zdrave masne ćelije miševa. Miševima je u ishranu uključena hrana sa visokim sadržajem masti i menjan im je raspored spavanja. Pokazalo se da je to sprečavalo pravilno razmnožavanje njihovih zdravih masnih ćelija. Naučnici napominju da je ovo istraživanje još u ranoj fazi, tako da ne bi trebalo praviti nikakve promene u životu samo na osnovu njega. Međutim, održavanje redovnog rasporeda spavanja i uzdržavanje od mnogo prerađene masne hrane sigurno ne mogu da naškode.

"ASPIRIN"

Akademci sa Univerziteta u Kardifu izvršili su sistematski pregled 118 objavljenih posmatračkih studija kod pacijenata sa 18 različitih vrsti karcinoma. Naučnici su objedinili rezultate i pronašli povezanost između uzimanja "aspirina" i smanjenja smrtnosti za 20 odsto na osnovu pregleda oko 250.000 pacijenata. Raspoloživi dokazi o efikasnosti i sigurnosti "aspirina" opravdavaju njegovu upotrebu kao dopunski tretman kod širokog spektra karcinoma - i o tome treba obavestiti pacijente, rekao je vodeći autor studije profesor Piter Elvod, počasni profesor na Univerzitetu u Kardifu koji je proučavao efekte "aspirina" više od 50 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri