Broz menja stav o studentskoj pobuni

Ivan Miladinović i Rade Dragović

26. 06. 2018. u 18:22

Tito seda za sto i kaže da se može početi. Do ovog momenta tj. do početka snimanja Tito je iako ležeran ispoljavao blage znake nervoze koji su nestali sa početkom snimanja

Броз мења став о студентској побуни

Josip Broz Tito u vreme junskih događanja 1968.(Foto-arhiv "Borba")

ZDRAVKO Vuković, direktor Radio-televizije Beograd, u svojim dnevničkim beleškama, u delu posvećenom junskim događajima 1968. rasvetljava kako je Josip Broz snimio svoju izjavu 9. juna koja je na Univerzitetu proglašena njihovom pobedom, ali i kako je samo pet dana kasnije, potpuno promenio svoj stav. Zapise Zdravka Vukovića prenosimo uz izvesna skraćenja.


9. juni

U 16 sati ulazim u Kabinet predsednika Tita u zgradi SIV-a u kome su postavljene TV kamere i naša ekipa spremno očekuje da počne snimanje. Iz ovećeg Kabineta uvode me u jednu manju prostoriju gde se nalazio i šetkao Tito u blizini radnog stola. Posle pozdrava i rukovanja Tito prilazi radnom stolu i pita me: Kako ste vi to zamislili. Ja odgovaram da možemo napraviti intervju, za šta sam ja spreman, odnosno da bih mu postavio nekoliko pitanja povodom studentskih događaja i sednice Predsedništva SKJ, a druga varijanta je izjava povodom sednice Predsedništva. Ja vam predlažem ovu drugu varijantu, da date izjavu. Tito prihvata.

PRED polazak na snimanje Tito me pita: Dobro, imate li vi neke sugestije za izjavu. Ja odgovaram: Mislim da bi bilo dobro i ja Vam predlažem da se na kraju izjave obratite direktno studentima i da ih pozovete da se vrate normalnom radu na Univerzitetu...

Posle ovog kraćeg dogovora ulazimo u Kabinet u kome je sve pripremljeno za snimanje. Tito seda za sto i kaže da se može početi. Do ovog momenta tj. do početka snimanja Tito je iako ležeran ispoljavao blage znake nervoze koji su nestali sa početkom snimanja. Šćekić i ja pratimo tok izjave i snimanje koje je proteklo u najboljem redu do momenta kada je Tito završio izlaganje. U tom momentu osetio sam izvestan nemir, jer Tito nije završio izjavu pozivom studentima. Prilazim Titu koji još sedi za stolom i kažem: Druže Predsedniče, sve je u redu, samo ste propustili da se direktno obratite studentima, pa predlažem, da to u produžetku snimimo što ne predstavlja nikakvu teškoću. Tito bez reči prihvata i vrlo neposrednim rečima poziva studente da se vrate učenju i ispitima. Time je snimanje završeno, Tito se oprašta sa nama jer odlazi na sednicu Predsedništva.

Izjava je tog dana u 20 sati emitovana na svim radio i televizijskim stanicama u zemlji.

10. juni

Svi listovi objavljuju izjavu predsednika Tita povodom studentskih demonstracija.

Titova izjava naišla je na veliki odjek i odobravanje u najširoj javnosti a među studentima na veliko oduševljenje. Održavaju se zborovi studenata i nastavnika na kojima se donose odluke da se normalizuje život i rad. Sa zborova se upućuju telegrami podrške predsedniku Titu.


14. juni

Na informativnom sastanku u Izvršnom komitetu CK SKS sa direktorima "Borbe", "Politike" i RTB uz konstataciju da je rad na Univerzitetu počeo i da je dejstvo Titovog govora veliko...

Tito je podržao saopštenje Izvršnog komiteta CK SKS i Gradskog komiteta. Na Filozofskom fakultetu i dalje stalno govore o pokretu, a mi mislimo da o pokretu ne može biti reči.

Treba da se da saopštenje da je Tito primio Simu Zatezala i orijentisati se na to da se u okviru smernica i saopštenja pređe u ofanzivu, da se odbije haranga koja se vodi prema Gradskom komitetu i Izvršnom komitetu, da se i dalje vodi borba za studente, a istovremeno i protiv neprijateljskih elemenata...

DALJE Tito naglašava, ukazujući na odgovornost, da ne može ni milicija, niti bilo ko da odgovara bez utvrđene odgovornosti, niti da ulica smenjuje bilo koga i na tome mora da sa se ostane, jer mi smo država, imamo Ustav.

Oseća da na Univerzitetu ima suprotstavljanja rukovodstvima, i pritom ima u vidu napade na Gradski komitet. Smatra da je to vrlo opasno. Uvodnik "Borbe" ne ocenjuje negativno... Saglasan je sa svakim korakom koji je preduzeo Gradski komitet jer je on morao da reaguje na trenutne događaje. Smatra da su saopštenja Izvršnog komiteta i Gradskog komiteta dobra. Napominje da je bilo i mnogo destruktivnog, rušilačkog i elemenata kulturne revolucije (kineske) i da se tome mora odlučno - stati na put.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije