MILOVI SLAVE NA CETINJU, A VLAST U "GORICI": U susret 21. maju, danu crnogorske nezavisnosti, i dalje velika podeljenost u državi

V. KADIĆ

18. 05. 2021. u 08:50

CRNA Gora će obeležiti Dan nezavisnosti 21. maj duboko podeljena i posvađana.

МИЛОВИ СЛАВЕ  НА ЦЕТИЊУ, А  ВЛАСТ У ГОРИЦИ: У сусрет 21. мају,  дану црногорске независности, и даље велика подељеност у држави

Foto Novosti

Deceniju i po od referenduma 2006. godine raskoli su sve dublji, a u poslednje vreme čak i produbljeni pojavom takozvanih komita. Iako je režim Mila Đukanovića pao 30. avgusta prošle godine, crnogorski nacionalisti i šovinisti i dalje seju antisrpsku mržnju. I u takvoj atmosferi, predsednik Skupštine Aleksa Bečić i premijer Zdravko Krivokapić najavili su da će 20. maja u vili "Gorica" u Podgorici organizovati svečani prijem povodom 15 godina obnove državne nezavisnosti, dok će istog dana prijem u rezidenciji na Cetinju organizovati predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Ovo je prvi put da pripadnici nekada suprotstavljenih političkih i ideoloških saveza - za očuvanje zajedničke države SCG i za obnovu crnogorske nezavisnosti - sada slave isti datum i nestanak zajedničke države sa Srbijom! Ovim svetkovinama neće prisustvovati predstavnici Demokratskog fronta.

- Imam posla nekog to veče... samo vi slavite - napisao je na "Fejsbuku" šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović.

PATRIOTE VREĐALE MITROPOLITA

U NEDELjU veče ulicama Bara je održana "patriotska" auto-kolona u kojoj je učestvovalo oko 250 građana ovog i drugih crnogorskih gradova, a juče su iz Crkvene opštine Bar saopštili da su učesnici skupa vređali blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Učesnici skupa su pored ostalog uzvikivali "Risto, sotono".

- Ne sporeći pravo nijednom građaninu da slobodno izražava svoja opredeljenja, ne mislimo da je dobar put za očuvanje građanskog jedinstva i napretka naše zemlje da iko ikoga grubo vređa nesumnjivo šireći time versku i nacionalnu netrpeljivost  - rekli su iz Crkvene opštine Bar.  B. D.

Srbi u Crnoj Gori poštuju državu u kojoj žive, ali nemaju razlog za slavlje. Oni ne mogu zaboraviti ugnjetavanja, diskriminaciju, proterivanje, pretnje novom traktorijadom i otimanjem svetinja od strane Đukanovićevog režima, ali ni uništavanje srpskog jezika, ćirilice, priznavanje lažne države Kosovo, na silu, bez referenduma, ulazak u NATO. U susret prazniku, crnogorski nacionalisti prikupljaju novac ne bi li se do 21. maja sašila najveća crnogorska zastava - površine 5.000 metara kvadratnih i težine 700 kilograma!

Foto Novosti

- Ona će biti razvijena na Cetinju povodom velikog praznika - kaže Igor Damjanović iz Crnogorske kulturne mreže.

- Parola "Svi pod jednu zastavu" motivisala me je da osmislim i pokrenem ovu akciju. U Crnoj Gori ne postoji firma koja bi nam izradila toliku zastavu, a naročito po nižoj ceni od one koju nam je ponudila firma iz BiH u iznosu od 16.000 evra.

Vijore se zastave Crne Gore, EU, kao i trobojka

DAN nezavisnosti Budva će dočekati okićena sa tri vrste zastava. Prvi put su na javnoj rasveti duž glavnog bulevara, osim zastave Crne Gore, postavljene i trobojke i zastave EU. Radnici Komunalnog preduzeća od juče ujutru ukrašavaju grad povodom predstojećeg državnog praznika.

Direktor Komunalnog preduzeća Drago Ivanović kazao je da postavljanje zastave EU simbolizuje nameru Opštine Budva da se kandiduje za titulu Evropske prestonice kulture.

- Druga je Ustavom definisana državna zastava, što je svakako obaveza lokalne samouprave da u danima državnih praznima ističe ovu zastavu. Treća zastava koja se ove godine zavijorila ulicama grada je trobojka koja je zvanično kroz Ustav CG iz 1905. god utemeljena u Crnoj Gori, i to članom 39 koji propisuje da su narodne boje: crvena, plava i bela. Ona predstavlja tradicionalnu i narodnu zastavu koja je i danas prepoznata u Zakonu o državnim simbolima - kazao je Ivanović.

Foto Novosti

Iz OO URA Budva reagovali su povodom postavljanja trobojki na bulevaru u Budvi, ističući da je to primer nepoštovanja Ustava i zakona kroz kačenje zastava drugih država na Dan nezavisnosti Crne Gore. B. D.

U međuvremenu su u javnosti procurila imena donatora, poput Lidije Đukanović, supruge crnogorskog predsednika, i njihovog sina Blaža, po 500 evra. Navodno je u pomoć priskočio i Miloš, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, koji je takođe uplatio 500 evra. U tom "korpusu" pominje se i bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, koji je poznat po aferi "koverta" sa uplatom od svega deset evra, dok ima i onih koji su simbolično uplatili po 21,05 evra, prilagođavajući taj iznos datumu crnogorske nezavisnosti, kao što je, kako se može čuti, Milica Marković, bratanica bivšeg premijera Duška Markovića, ili savetnik Đukanovića, bivši diplomata Milan Roćen sa uplatom od 30 evra koliko je navodno, uplatio i poslanik DPS Jevto Eraković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri