KATANAC NA POZAJMICE? Bura zbog Predloga zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza, strane banke zapretile da će prestati da rade

V. K. - Z. Z.

15. 05. 2021. u 07:39

PREDLOG zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza koji je predložila Socijaldemokratska partija naći će se na skupštinskoj raspravi sledeće sedmice i već je izazvao veliku pažnju banaka koje posluju u Crnoj Gori, Udruženja banaka, Saveta stranih investitora i Centralne banke Crne Gore.

КАТАНАЦ НА ПОЗАЈМИЦЕ? Бура због Предлога закона о одлагању плаћања кредитних обавеза, стране банке запретиле да ће престати да раде

Foto arhiva

Bankari smatraju da bi eventualno usvajanje ovog zakona ugrozilo bankarsku i finansijsku stabilnost. Njime se predviđa da se na šest meseci, od 1. maja, odloži plaćanje svih kreditnih obaveza bankama po osnovu glavnica, kamata, zatezne kamate, naknada i drugog, čime bi banke u ovom periodu ostale bez najznačajnijih prihoda. Strane banke zapretile su da će prestati da rade i odobravaju kredita na pola godine, ako predlog bude usvojen.

Predlagači zakona poslanici Raško Konjević i Draginja Vuksanović Stanković u obrazloženju su naveli da se zakonom želi pomoći i građanima i privredi kako bi se smanjile posledice ekonomske krize izazvane pandemijom virusa korona.

- Banke su u 2019. i 2020. ostvarile neto profit od skoro 70 miliona evra. Za 14 meseci skoro 22.000 ljudi je ostalo bez posla. Plaćamo najskuplje naknade i kamate bankama - kazao je Konjević u Skupštini Crne Gore.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun i dugogodišnji izvršni direktor pojedinih banaka u Crnoj Gori kaže, za "Novosti", da bi usvajanje ovog zakona imalo negativne posledice po banke.

- Treba imati u vidu prošlogodišnji moratorijum na kredite koji je podzakonskim aktom uredila Centralna banka i nije bio u klasičnom smislu moratorijum, jer su banke nakon isteka od tri meseca profitirale zaračunavajući pripadajuće kamate. Po meni, ovakvi zakoni se ne mogu predlagati frontno, prethodno se mora uraditi analiza. Iskreno, ovde ne prepoznajem dobru nameru predlagača, već sakupljanje političkih poena - rekao je Drecun.

U međuvremenu su održavani onlajn sastanci i upućivana pisma Skupštini, Vladi, CBCG, MMF-u i ambasadama država čije banke posluju u Crnoj Gori. Iz Centralne banke saopštavaju da su ukupni anuiteti 31. marta ove godine na mesečnom nivou iznosili oko 100 miliona evra.

- To znači da bi maksimalni negativan efekat na likvidnu poziciju banaka, u periodu od 180 dana, mogao da iznosi oko 600 miliona evra. Tačan negativan efekat će na direktan način zavisiti od broja podnetih zahteva za uspostavljanje moratorijuma, pa bi npr. 80 odsto uspostavljenih moratorijuma podrazumevalo negativan efekat od oko 480 miliona evra. Efekti tih mera bili bi potpuno suprotni, produbili bi krizu jer bi banke smanjile kreditiranje - upozoravaju iz CBCG.

NETO DOBIT

IZ CBCG navode da je neto dobit bankarskog sektora na kraju prošle godine iznosila 22 miliona evra.

- Ukoliko bi ostvarene godišnje prihode iz 2020. umanjili za 75 miliona evra, navedeno bi uticalo na poslovanje sa gubitkom od preko 50 miliona evra na nivou sistema i dalo negativan efekat na kapital i sopstvena sredstva banaka u istom iznosu, čime bi bila onemogućena podrška likvidnosti stanovništvu i realnom sektoru koji tek treba da se oporavlja - ocenjuju bankari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna