BOLOVANJA PRAZNE KASU: Fonda zdravstva i unija poslodavaca o zloupotrebi plaćenog odsustva

I. D. S.

08. 05. 2021. u 14:24

TROŠKOVI države za bolovanja za godinu su porasla skoro pola pola miliona evra. Naime, za tu namenu 2020. godine iz državne kase izdvojeno je 6,37 miliona, što je 405.000 evra više nego godinu ranije.

БОЛОВАЊА ПРАЗНЕ КАСУ: Фонда здравства и унија послодаваца о злоупотреби плаћеног одсуства

Foto fzocg.me

Da je problem zloupotrebe bolovanja izražen i da će biti u fokusu Fonda zdravstva koji će pokazati nultu toleranciju za taj sistemski problem, poručio je v. d. direktora te ustanove, Dragolsav Šćekić.

Podaci Fonda za zdravstveno osiguranje pokazuju da je pandemija virusa korona prošle godine, između ostalog, uticala na smanjenje broja bolovanja, ali da su ona istovremeno po osiguraniku duže trajala. S druge strane, preliminarni podaci Fonda za ovu godinu pokazuju povećanje u obe kategorije. Naime, u periodu od januara do kraja aprila otvoreno je već 4.777 bolovanja, što je 745 više nego u istom periodu prošle godine. Povećan je i broj izgubljenih radnih dana za čak 67.897.

Foto Arhiva

- Preliminarni podaci za period od 1. januara do 30. aprila ove godine pokazuju da je ukupan broj slučajeva bolovanja 4.777, što je u odnosu na isti period 2020. više za 745 ili 18,48 odsto, dok je broj izgubljenih radnih dana 435.301, što je za 67.897 ili 18,48 odsto više u odnosu na prva četiri meseca lani. U posmatranom periodu broj slučajeva trudničkih bolovanja je smanjen sa 1.006 na 755, dok je broj slučajeva bez trudničkih bolovanja povećan sa 3.026 na 4.022 - saopštili su iz Fonda.

PROBLEM

SVI relevantni subjekti moraju pokazati nultu stopu tolerancije na zloupotrebu bolovanja, jer ta pojava predstavlja značajan sistemski problem sa izraženim negativnim efektima za poslodavce, državni budžet i same zaposlene, smatraju v.d. direktora Fonda zdravstva Dragoslav Šćekić i predsednik Unije poslodavaca Predrag Mitrović. Poručili su da će problematika zloupotrebe bolovanja i njenog suzbijanja biti u fokusu interesovanja Fonda i UPCG u narednom periodu.

Kada je reč o bolovanjima ostvarenim tokom 2020. godine, podaci pokazuju da ih je bilo više od 13.000, dok je broj izgubljenih radnih dana 1.157.805.

U Fondu zdravstva i Uniji poslodavaca ocenjuju da suzbijanju problema zloupotrebe bolovanja mora prethoditi uspostavljanje odgovarajuće pravne i tehničke infrastrukture, na kojoj će zajednički raditi u narednom periodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)