TAJNIM PUTEM DO LUKSUZA: Novi dokazi Nacionalnog saveta o dodeli stanova i kredita javnim funkcionerima

V. KADIĆ

28. 04. 2021. u 08:38

VLADINA komisije je tajno delila stanove i kredite javnim funkcionerima i državnim službenici, bez ikakvih rang-lista, istakla je juče Vanja Ćalović Marković, rukovodilac stručnog tima Nacionalnog saveta za borbu protiv korupcije predstavljajući novu dokumentaciju.

ТАЈНИМ ПУТЕМ ДО ЛУКСУЗА: Нови докази Националног савета о додели станова и кредита јавним функционерима

Foto: Printskrin

Ona je podsetila da, iako je zabranjeno da Vladina komisija deli stanove sudijama, tužiocima i sudijama Ustavnog suda - to se dešavalo.

- Država je specijalnoj tužiteljki Miri Samardžić 2004. dodelila stan pod Malim brdom od 80 metara kvadratnih za 3.291 evra, odnosno 41 evro po kvadratu! Devet godina kasnije, na njen zahtev je utvrđeno da je stan koji je otkupila od države veći, pa je zaključila aneks ugovor i kupila dodatnih 14 kvadrata za 1.428 evra. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić traži 2018. od Vladine komisije za stambena pitanja da joj odobri kredit navodeći da država na ovaj način u potpunosti rešava stambeno pitanje ovog tužioca, što je podstrek za njeno dalje profesionalno angažovanje. Vladina komisija joj daje kredit od 10.000 evra sa obavezom da vrati 2.000 - kazala je Ćalović Markovićeva.Prema njenim rečima, u godini kada je dobila kredit od države, Samardžićeva je bila vlasnik stana od 94 kvadrata koji je dobila od države, a njen suprug na svoje ime imao kuću od 170 i stan od 120 kvadrata!

Suljo tražio proširenje

KADA su u pitanju poslanici, Suljo Mustafić dobio je stan od 128 kvadrata bez obrazloženja zašto mu treba toliki stan. Ćalović Markovićeva navodi da je on prodao stan od 132.000, a državi ga je platio 22.000 evra!

- Mesečno su zarađivali 2.800 evra i živeli su sami - podsetila je Ćalović Markovićeva.

Vanja Ćalović Marković, Foto: Printskrin

- Kada se Sonja Bošković, tužiteljka u Vrhovnom državnom tužilaštvu, lično obratila Komisiji, nije navela iznos kredita koji traži, već "određeni novčani iznos". Nejasno je na osnovu čega joj komisija daje kredit od 30.000 evra sa obavezom da vrati 6.000. Rata za kredit iznosi 30,3 evra! U godini kad je dobila kredit po povoljnim uslovima, bila je vlasnik stanova od 121 i 40 kvadrata, poslovnog prostora od 25 i oko 125.000 kvadrata zemljišta.

BAHAĆENjE BEZ MERE

- Sudija Vrhovnog suda Dragica Milačić dobija 20.000 evra za adaptaciju stana, a u obrazloženju odluke o dodeli kredita se navodi da ona ima izuzetne rezultate, ali se ne navode koji. Ona je u tom periodu kupila automobil i imala stan od 108 kvadrata - ističe se u prezentaciji.

- Sudija Miraš Radović prijavljuje 2010. da je dobio 40.000, a dve godine kasnije i stan od 109 kvadrata, Nevenka Popović dobila je stan od 64, Svetlana Radošević od 94 kvadrata za 16.187 evra...

Vladina komisija je i Budimiru Šćepanoviću, sudiji Ustavnog suda, dodelila stan od 90 kvadrata, koji je dobio za malo više od 13.000 evra!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)