IMAŠ VILU I LOKALE, UZMI I STAN: Kako je 175 crnogrskih funkcionera dobilo nekretnine i kredite, a zajmove - nisu ni vratili!

Z. Z.

22. 04. 2021. u 07:39

NAJMANjE 175 javnih funkcionera dobilo je pomoć za rešavanje stambenog pitanja.

ИМАШ ВИЛУ И ЛОКАЛЕ, УЗМИ И СТАН: Како је 175 црногрских функционера добило некретнине и кредите, а зајмове - нису ни вратили!

Foto: "Novosti"

Po povoljnim uslovima stambeno pitanje je rešilo ukupno 580 građana, od čega su 175 javni funkcioneri. Za to je potrošeno 25 miliona evra. Deo arhive je uništen i ne postoje svi podaci o dodeli novca i stanova funkcionerima.

To je u sredu istakla Vanja Ćalović Marković, rukovodilac stručnog tima Nacionalnog saveta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, na konferenciji "Dodela stanova i kredita javnim funkcionerima".

- Kada se sve uzme na ukupno 20.000 kvadrata stambenog prostora utrošeno je 25 miliona evra. Samo u septembru, bivša vlada je u tehničkom mandatu, donela odluku da podeli još 119 stanova. Glavna preporuka Savetu i Vladi je da ovo ne ostane nekažnjeno, već da pravni stručnjaci utvrde kako vratiti novac u budžet. Čekaćemo novo tužilaštvo kojem ćemo dostaviti dokumentaciju - poručila je Vanja Ćalović Marković.  - Tako je Vesna Medenica, doskorašnja predsednica Vrhovnog suda tražila od Vlade pomoć, navodeći da nikada ranije nije tražila kredit. Medenica je trebalo da zna da postoji pravilnik Sudskog saveta koji se odnosi na dodelu stambenog kredita. Vesna Medenica je od 40.000 evra dodeljenog kredita, trebalo da vrati 8.000 evra. Na to joj je uračunat popust od 15 odsto. Tako da na kraju nija bila u obavezi da vrati niti jedan cent. Blaži Jovaniću je Vlada dodelila takođe 40.000, uz obavezu da vrati 8.000. Toliki kredit dobila je i Branka Lakočević, predsednica Upravnog suda, iako je imala stan na svoje ime, suprug još jedan, a istovremeno je bila suvlasnik u još četiri stana.

Foto: V. N.

Vanja Ćalović Marković i Dritan Abazović

DRITAN: NEMA VIŠE POVLAŠĆENIH

OVO je samo segment onoga što se dešavalo sa dodelom stanova i stambenih kredita. Nisam protiv da država ima tu socijalnu komponentu, ali ovo je klasična korupcija - kazao je poptredsednik Vlade Dritan Abazović. Vlada neće nastaviti praksu sa dodelom stanova i kredita javnim funkcionerima. Nema nikakvih potreba za tim. Ambicija države je da zaštiti državni budžet.

Izvršna direktorka MANS-a navela je i primere Dragoljuba Draškovića, predsednika Ustavnog suda koji je dobio stan od 109 kvadrata iako je vlasnik kuće od 110 kvadrata i stana od 52 u Nikšiću. Dobro je prema rečima Ćalovićeve, prošla i Desanka Lopićić koja je u vidu pomoći dobila stan od 75 kvadrata iako je, kako je istaknuto, imala više nekretnina, uključujući i poslovne prostore.

- Specijalni tužilac Saša Čađenović, za koga je stan tražio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, dobio je stan od Vladine Komisije. On je kazao da mu se ne dopada stan jer ima preveliku terasu, pa traži drugi. Vlada mu tajnom odlukom dodeljuje novi stan od 89 kvadrata. On je taj stan dobio za 15.326 evra - kazala je Vanja Ćalović Marković. Stanove po povlašćenim uslovima dobili su i Zoran Pažin, Damir Šehović, ministri u Vladi Duška Markovića.

Foto: Tanjug

MILO NE VERUJE U NEZAKONITE RADNjE

- SVAKU informaciju treba proveriti, pitati odgovorne za takve odluke o čemu se tu zapravo radi. Ne mogu ni da pretpostavim da je Vlada tokom svog punog ili tehničkog mandata uradila nešto što je nezakonito. Dakle, treba pogledati da li je nešto urađeno mimo zakona, iznenadilo bi me ako jeste - prokomentarisao je podatke Milo Đukanović, predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)