CRNA GORA OSTALA BEZ 85 MILIONA EVRA ZBOG ODLUKE BIVŠE VLADE? Da li je nezakonito produžen rok za završetak istraživanja nafte u Jadranu

V. KADIĆ

14. 04. 2021. u 10:40

KONZORCIJUMU of šor kompanija "Eni Montenegro" i "Novatek Montenegro" iz Holandije, prethodna Vlada je, suprotno zakonu, odobrila produženje roka za završetak istraživanja, iako je imala sve uslove da po tom osnovu naplati garanciju do iznosa od 85 miliona evra.

ЦРНА ГОРА ОСТАЛА БЕЗ 85 МИЛИОНА ЕВРА ЗБОГ ОДЛУКЕ БИВШЕ ВЛАДЕ? Да ли је незаконито продужен рок за завршетак истраживања нафте у Јадрану

Foto: Arhiva "Novosti"

Ovo se nalazi u informaciji Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS-a) uz podsećanje da je ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika sa ovim of šor kompanijama Vlada Duška Markovića potpisala 14. septembra 2016. Njime je predviđeno da početno istraživanje nafte i gasa traje četiri godine, i za to vreme su trebali da prikupe 3D seizmičke podatke, kompletiraju geofizičke i geološke studije, kao i da urade dve istražne bušotine.

- U slučaju da koncesionari ne ispune te obaveze, ugovorom je predviđeno da državi plate do 85 miliona evra uz garanciju koju su položili. Kompanije "Eni Montenegro" i "Novatek Montenegro" su sredinom februara prošle godine zatražile od Vlade produženje roka od godinu dana. U trenutku kada su podneli zahtev, koncesionari su ispunili samo prvu od tri stavke iz obaveznog radnog programa, odnosno prikupili su seizmičke podatke. U tom momentu izrada pomenutih studija je još bila u toku, a istražno bušenje nije ni počelo. Mesec dana nakon obraćanja naftnih kompanija, 19. marta 2020. Vlada Duška Markovića je prihvatila njihov zahtev, i umesto da aktivira garanciju, dozvolila im je produženje roka od godinu dana odnosno do 14. septembra 2021. godine - navode istraživači MANS-a.

Prihvatajući obrazloženje "Eni-Novatek", ocenjuju dalje, prethodna vlast se pozvala na član 29 Zakona o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika kojim je propisano da rok može biti produžen pod uslovom da "koncesionar nije ispunio obaveze iz radnog programa zbog tehničkih problema nastalih tokom faze istraživanja, koji se nisu mogli predvideti, izbeći ili otkloniti".

- Međutim, razlozi za produženje koje su kompanije navele nisu bili tehnički i mogli su biti izbegnuti ili otklonjeni, da te firme nisu kasnile, kršile zakone i birale nepouzdane proizvođače. U dokumentu dostavljenom Vladi, koncesionari su naveli da je dugo trajao proces dobijanja saglasnosti na elaborat procene uticaja na životnu sredinu, zbog povlačenja proizvođača koji je trebalo da prikupi seizmičke podatke, kao i incidenta koji se dogodio na brodu koji je obavljao geotehnička istraživanja. Prema dokumentaciji Agencije za zaštitu životne sredine do koje je došao MANS, izrada elaborata je prolongirana zbog propusta naftne kompanije, a ne države. Koncesionari su kasnili sa pokretanjem postupka, a zatim i dostavljali dokumentaciju koja nije bila u skladu sa standardima - ističu u ovoj NVO.

Tanjug

PROPUSTI VLADE DUŠKA MARKOVIĆA

NE postoji nijedan razlog da izbor nepouzdanih dobavljača padne na teret države i da bude tretiran kao tehnički problem. Dakle, jedini problem tehničke prirode koji su "Eni-Novatek" istakli je incident na brodu, ali Vlada nije utvrđivala da li je do njega došlo zbog propusta u radu kompanija, odnosno da li je mogao biti izbegnut. Umesto toga, Vlada Duška Markovića je bespogovorno prihvatila nezakonite zahteve naftnih kompanija i oštetila budžet za višemilionski iznos, navode u MANS.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024