SESTRE RADE PO 15 SATI, PREĐU 200 KILOMETARA: Požrtvovanost zaposlenih u patronažnoj službi Doma zdravlja u Baru

B. DABIĆ

23. 03. 2021. u 06:34

U DOMU zdravlja Bar, kovid-patronaža radi već pet meseci, a poslednjih dana broj pacijenata je više od 100 i njima terapiju daju u njihovim domovima.

СЕСТРЕ РАДЕ ПО 15 САТИ, ПРЕЂУ 200 КИЛОМЕТАРА: Пожртвованост запослених у патронажној служби Дома здравља у Бару

Foto B. Dabić

Patronažne sestre rade prekovremeno i po 15 sati dnevno, ulažući nadljudske napore da bi stigle do pacijenata koji žive i u ruralnim delovima opštine Bar. Od crmničkih sela do Gornje Gorane po dva puta na dan, patronažna medicinska sestra pređe više od 200 kilometara.

Obučene u skafander, u otežanim uslovima rada, rade najbolje što mogu da obolelima od kovida bude bolje.

NEMAJU VREMENA NI ZA TOALET

GLAVNA sestra Doma zdravlja Bar Dušica Burić kaže da, osim patronaže, terapija se daje u dva kontejnera.

- Da bismo smanjili gužve i čekanja za primanje terapije, u Domu zdravlja smo postavili još jedan kontejner. Ambulante rade bez prekida. Lekari i medicinske sestre tokom radnog vremena ne mogu ni u toalet da odu.

- Kada smo počeli sa kovid-patronažom u oktobru na dnevnom nivou prosečno je bilo oko 40 pacijenata. Već desetak dana, svakodnevno imamo više od 100 pacijenata. U kovid-patronaži od početka je radilo pet medicinskih sestara: Sandra Rolović, Danica Gašić, Esma Bošković, Danijela Demir i Milena Konatar. Poslednjih meseci rade četiri i smenjuju se na sedam dana, što znači da jedna medicinska sestra dnevno ima 50 pacijenata kojima terapiju uključuje dva do tri puta dnevno. To je nadljudski napor, ali kući ne idu dok svaki pacijent ne dobije propisanu terapiju - kaže glavna sestra Doma zdravlja Bar Dušica Burić.

Ona dodaje da su patronažne medicinske sestre u direktnom kontaktu sa pacijentima obolelim od kovida poslednjih dana duže od 12 sati.

Foto B. Dabić

- Počinju sa poslom u sedam ujutro, ali na radno vreme, koje traje do 12 sati, one ne gledaju. Poslednjih dana završavaju s poslom oko 22 sata - ističe Burićeva, dodajući da je od početka epidemije ovo "najjači udarac" i beleži se najveći broj pacijenata u Domu zdravlja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna