KATANAC PRE LETNJE SEZONE: Turistički radnici opet traže potpuno zaključavanje države zbog korone, smatraju da vredi istrpeti tri sedmice

Z. ZORIĆ

15. 03. 2021. u 08:38

POSLEDICE pandemije virusa korona uzdrmale su crnogorsku privredu, a posebno njenu noseću granu - turizam. Turistički radnici traže od nadležnih zaključavanje države kako bi se koliko-toliko sanirala infekcija i omogućilo da se posle ključa krene u ono od čega se živi - sezonu. Smatraju da se zbog toga vredi istrpeti tri sedmice.

КАТАНАЦ ПРЕ ЛЕТЊЕ СЕЗОНЕ: Туристички радници опет траже потпуно закључавање државе због короне, сматрају да вреди истрпети три седмице

Foto B. Dabić

- Apelujemo na donosioce odluka da snažnim i efikasnim epidemijskim merama do sredine aprila zdravstvenu situaciju dovedemo do prihvatljive. To je uslov za uspešnu letnju sezonu. Važno je i da se u međuvremenu sprovede masovna vakcinacija i da poruka o bezbednoj destinaciji stigne do potencijalnih posetilaca koji bi našu zemlju izabrali za odmor - stoji u zaključcima koje je utvrdio Odbor udruženja turizma pri Privrednoj komori.

Ocenjeno je da je predsezona izgubljena, a glavna već sada neizvesna zbog trenutne epidemiološke situacije u državi.

- Ako bi u aprilu imali povoljniju zdravstvenu sliku, kao što je sada recimo u Hrvatskoj, mogli bismo početi sa pripremom sezone. Neće nas skupo koštati tronedeljno zaključavanje, jer smo već u jednoj fazi potpunog zaključavanja. U narednim nedeljama treba dosledno sprovesti utvrđene mere, rigorozno kažnjavati one koje ih krše i svim silama se boriti protiv pandemije. Ako budemo na ovom nivou kakav je sada zakasnićemo i to je surova realnost - prokomentarisao je Žarko Radulović iz "Montenegrostars grupe".

Fokus bi, ako se korona stavi pod kontrolu, trebalo usmeriti na goste iz regiona, ali i Ukrajine, Kazahstana i Rusije.

- Ne možemo računati na turiste iz Zapadne Evrope, ali ako bi pokazali da smo bezbedna destinacija, koja primenjuje globalno priznate epidemiološke mere mogli bismo privući tradicionalne goste - konstatovao je Ranko Jovović, predsednik Odbora za turizam.

S druge strane UTIP Crna Gora ne deli mišljenje kolega o potpunom zaključavanju. Za Nemanju Nikolića ključno je poštovanje mera.

- Pandemija se rešava vakcinacijom i poštovanjem propisanih mera. Važna je i edukativna kampanja o vakcini i strogom pridržavanju pravila. Tako se rešava zdravstveni problem i spasava sezona - smatra Nikolić.

Sada u Rusiji ide jedna negativna kampanja koja našu državu predstavlja kao nebezbednu za dolazak njihovih građana, ukazala je Katarina Kažanegra iz Budvanske rivijere.

- Bez ruskih turista ne možemo pričati o glavnoj turističkoj sezoni. Moramo promovisati našu zemlju kao sigurnu za putovanje i boravak, prikazati nas kao destinaciju koja vodi računa o svojim građanima i turistima - poručila je Katarina Kažanegra.

GUBITAK DO 150 MILIONA

- UKOLIKO bi "lokdaun" trajao dve sedmice negativni efekti po privredu i državu osećali bi se naredna dva meseca. To bi značilo gubitak od oko 150 miliona evra - ocenjeno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

NEDOSTAJU LETOVI

UKAZALI su turistički radnici i na neophodnost uspostavljanja avio-letova, kojih sada gotovo da nema ne samo zbog epidemije, već i gašenja "Montenegro erlajnsa". Najave su, kako je saopšteno, da će sa letovima ka Crnoj Gori početi "Lufthansa", ali prioritet bi trebalo da bude obnavljanje linija sa Britanijom i Izraelom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki