PRVA BARANKA U PILOTSKOJ KABINI: Nina Kralj (23) završava Vazduhoplovnu akademiju u Vršcu, prvi samostalni let pamtiće čitavog života

Biljana Dabić

14. 02. 2021. u 08:12

ŽELjA za visinama postojala je odmalena, a prerasla je u strastvenu ljubav tokom školovanja na civilnoj Vazduhoplovnoj akademiji SMATSA u Vršcu, koju Baranka Nina Kralj (23) uspešno završava.

ПРВА БАРАНКА У ПИЛОТСКОЈ КАБИНИ: Нина Краљ (23) завршава Ваздухопловну академију у Вршцу, први самостални лет памтиће читавог живота

Nina sa instruktorom / Foto Privatna arhiva

Iako je pre jednog veka u svetu prva žena sela u pilotsku kabinu, i danas se dame kao piloti u većini država broje na prste jedne ruke. Ni Crna Gora nije izuzetak kad je u pitanju i civilno i vojno vazduhoplovstvo.

- Od detinjstva sam se informisala o avijaciji i školovanju za pilota - priča Nina Kralj, koja će letačku dozvolu dobiti za koji mesec. - Interesovanje je bivalo sve jače, upisala sam pilotsku akademiju. Preduslov je lekarsko uverenje, koje se dobija posle ozbiljnih psiho-fizičkih testova, potom sam položila prijemni ispit iz engleskog jezika, matematike i fizike, što mi nije bio neki problem jer sam osnovnu i srednju školu u Baru završila kao nosilac "Luče". Na Akademiji je prvih sedam-osam meseci samo teorijski deo obuke, zatim praktični - letenje, kao i uporedo polaganje letačkih i teorijskih ispita.

SVAKI dan na Akademiji od kada su "u visinama", kako kaže, bio je pun novina i izazova, ali nije bilo nekih prepreka.

- Bilo je veoma zanimljivo, iako je dosta obaveza, učenja, rada i truda. Smatram dakada nečemu pristupate sa puno ljubavi, onda ne osetite koju dozu napora sve to nosi sa sobom - iskrena je Nina.

Govoreći o izazovima na putu do cilja - da postane pilot, Nina kaže da se prvo "upoznala" sa tipom aviona na kojem leti.

- Za samostalno vizuelno letenje mora se dobro poznavati teren iznad kojeg letite i za to naravno postoje testovi. Pre tih testova su predavanja na kojima se pripremamo i to se naziva ground school i održavajuse obično nedelju dana pred početak praktične obuke. Tu je i komunikacija sa kontrolom leta, za koju se pripremamo još na teorijskom delu, a i na praktičnom proširujemo to znanje. Pred svaki let imamo razgovor sa instruktorom kao priprema.Razgovor sledi i nakon leta gde se sabiraju utisci, takozvani brifing i debrifing - objašnjava Nina "red letenja" na završnoj godini Akademije.

Nina Kralj pored "svog" aviona u Vršcu / Foto Privatna arhiva

PRVIH deset sati u pilotskoj kabini imala je sa instruktorom, zatim je usledio ispit za prvi samostalni let.

- To je, uvek kažem, nešto posebno i pamti se čitav život. Ne može se opisati taj osećaj kada ispitivač proceni da ste sposobni da sami upravljate, kada to saopšti i kada ostanete sami u avionu i znate da sami sve obavljate. Tu stičete dozu samopouzdanja i znate da ste za korak bliži ostvarenju sna - naglašava naša sagovornica.

Savet mlade Baranke je da nikada ne treba odustati od svojih snova i ciljeva.

- Sve je moguće ako veoma to želimo. Za one koji bi krenuli mojim stopama, preporučujem da vredno rade, budu disciplinovani i organizovani, jer Vazduhoplovna akademija to zahteva - navodi Nina.

NjEN dodatni san je bio da počne pilotsku karijeru u nacionalnoj avio-kompaniji "Montenegro erlejns". I dok broji sitno do letačke dozvole, desilo se da avioni crnogorske kompanije budu prizemljeni.

- Moji planovi su bili da svoju karijeru započnem u nacionalnoj avio-kompaniji, a odatle možda i odem dalje. S obzirom na trenutnu situaciju, da se tek formira nova kompanija, videćemo šta će se dešavati. Ispunila mi se želja da upišem Akademiju, ispuniće mi se želja da imam letačku dozvolu, što je pitanje dana - zaključuje Nina Kralj, prva Baranka u pilotskoj kabini.

KOLEGE SE (NE) ČUDE

NA pitanje ima li bojazni među kolegama da će im žene piloti "oteti nebo", Nina kaže:

- Za vreme školovanja nisam osetila da ima te bojazni, jer su sve kolege bile i više nego fer po tom pitanju. Ovo je takav posao gde je veoma bitan timski rad i uglavnom su ljudi sa kojima sam se susretala bez predrasuda.

Ipak, nema mnogo žena čije je radno mesto pilotska kabina.

- Uglavnom se svi oduševe kada čuju žena - pilot. Komentari su pozitivni. Desi se da me neko iz moje generacije pita, odakle baš taj izbor, kako te nije strah, a ima i onih koji me pitaju kako ću sve to uklopiti kada jednog dana osnujem porodicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest