"NE TRGUJEMO SA KATNIĆEM": Demokratska Crna Gora odbila ''ponudu'' specijalnog tužioca Milivoja Katnića o uslovnoj ostavci

M. SEKULOVIĆ

11. 02. 2021. u 17:27

PREDSEDNIK Kluba poslanika Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović je danas "glatko" odbio ponudu Milivoja Katnića da podnese ostavku pod uslovom da poslanici Demokrata i URE odustanu od predloga za izmenu Zakona o Državnom tužilaštvu i Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu.

НЕ ТРГУЈЕМО СА КАТНИЋЕМ: Демократска Црна Гора одбила понуду специјалног тужиоца Миливоја Катнића о условној оставци

Foto: Demokratska Crna Gora

- Sa indignacijom odbijamo tvrdnje i konstrukcije glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, i njegovog aparata nadaleko poznatog kao specijalna fabrika laži. U pitanju su izmišljene i krajne prizemne optužbe koje nemaju nikakvog uporišta u stvarnosti i predstavljaju verovatno samo jednu u nizu javnosti poznatih fantazija odlazećeg specijalnog državnog tužioca. Nikada i niko iz Demokratske Crne Gore nije trgovao niti se igrao sa zakonima ove države. Pred nama su reforme pravosuđa koje počinju organizacionim i kadrovskim promenama i koje će eliminisati kočničare na našem putu ka EU, koji nema alternativu.

Ovako je predsednik Kluba poslanika Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović glatko odbio ''ponudu'' Katnića da podnese ostavku, ako bi poslanici Demokrata i URE odustali od predloga za izmenu Zakona o Državnom tužilaštvu i Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, kojom će biti ukinuto Specjalno državno tužilaštvo a biti izglasan Zakon  o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju, čime bi automatski prestali mandati svim tužiocima Specijalnog tužilaštva, uključujući i Katnića. Svi specijalni tužioci prešli bi u status – neraspoređenih tužilaca.

- Ponuda ostavke u zamenu za povlačenje reformskih izmena zakona, predstavlja klasičnu trgovinu. Očito da Katnić dolazi iz neke druge stvarnosti u kojoj se može trgovati sa sudbinom države ili građana, ali sa Demokratama nema trgovine, niti je kada bilo niti će je ikada biti. Reforme u tužilaštvu će se sprovesti, a ostavka personifikacije neprofesionalnosti ovog organa ih neće zaustaviti. Neće i ne može pravosuđe ove zemlje zavisiti od Milivoja Katnića ili bilo kog pojedinca. Crna Gora gradi institucije koje će se beskompromisno boriti protiv svih oblika korupcije i kriminala. Zato je neophodno da Milivoje Katnić odmah i bezuslovno ode - kategoričan je Bogdanović.

U četvrtak Katnić je izjavio da je na proširenoj sednici Vrhovnog državnog tužilaštva, na kojoj se raspravljalo o najavljenim izmenama Zakona o Državnom tužilaštvu i Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, diskutujući o toj temi, između ostalog kazao ''da je spreman da podnese ostavku, u slučaju da podnosioci inicijative za donošenje ovih zakona odustanu od iste, i da se obavežu da istu neće podnositi do isteka mandata ovog skupštinskog saziva. Osim toga, izjavio je da je u sredu vodio službeni razgovor sa predsednikom Vlade Crne Gore, Zdravkom Krivokapićem ''koji ga je tom prilikom, obavestio da bi, u slučaju podnošenja moje ostavke, poslanici Demokrata i URE odustali od predloga za izmjnu Zakona o Državnom tužilaštvu i Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu".

Očigledno, Demokrate drugačije misle, tako da je Katnićev odlazak sa mesta gčavng specijalnog tužioca posle niza optužbi na njegovu adresu, po svoj prilici gotova stvar...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)