"KOMANSKI MOST" JOŠ POD ZARAZOM: U ustanovi koja brine o osobama sa mentalnim poteškoćama korona ne da mira

I. D. STOJADINOVIĆ

20. 01. 2021. u 06:34

NAKON što je krajem novembra u javnoj ustanovi koja brine o osobama sa mentalnim teškoćama registrovano 28 slučajeva virusa korona među štićenicima i zaposlenima, zaraza je ponovo ušla u tu ustanovu.

КОМАНСКИ МОСТ ЈОШ ПОД ЗАРАЗОМ: У установи која брине о особама са менталним потешкоћама корона не да мира

Foto juzkomanskimost.me

Naime, kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje, 32 štićenice i tri zaposlene Zavoda "Komanski most" pozitivne su na kovid 19.

- Institut za javno zdravlje je obavio testiranje štićenica doma JU Zavod "Komanski most", nakon informacije o pojavi simptoma respiratornih infekcija u ženskom paviljonu ove ustanove. Od 42, pozitivan PCR test na novi virus korona imaju njih 32. Takođe, nakon testiranja 14 zaposlenih u ženskom paviljonu, infekcija virusom korona je potvrđena kod tri osobe. Obavezna mera samoizolacije je određena za sve zaposlene - navodi se u saopštenju.

Iz JU "Komanski most" kazali su da su inficirane štićenice dobrog opšteg stanja, osim jedne koja je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja hospitalizovana u Kliničkom centru Crne Gore.

- Tim Instituta za javno zdravlje testiraće korisnike i zaposlene u muškom paviljonu. Institutu je saopšteno da niko od štićenika i zaposlenih u muškom paviljonu, zasada, nema simptome infekcije novim virusom korona - navodi se u saopštenju IJZCG.

ODLUKE DONOSI VLADA

EPIDEMIOLOZI su uvek za restriktivnije mere, ali kao i u svetu ne donosimo mi konačnu odluku, već Vlada, pri čemu Vlada sagledava situaciju shodno više kriterijuma. Tu ne postoji samo efekat koji se dobija od efekata obolevanja od korone. Ne možemo reći da je donošenje labavijih mera nešto što je strašno - navela je epidemiološkinja IJZ Marija Božović.

Štićenici te ustanove, njih 113, testirano je krajem novembra, kada je u toj ustanovi registrovan 21 slučaj infekcije. Tada je infekcija registrovana i kod sedam zaposlenih u toj ustanovi.

Prema oceni epidemiološkinje IJZ Marija Božović, u Crnoj Gori nema žarišta i eksponencijalnog rasta broja obolelih od virusa korona, ali je broj novoinficiranih i dalje visok, te se ne može govoriti o drastičnom smanjenju broja novoobolelih.

- Broj zaraženih je između 20 i 30 odsto od broja uzoraka. To je neki trend koji je bio i u prethodne dve sedmice, za nijansu niže, ali ne možemo da kažemo da je smanjen drastično broj obolelih - kazala je Božovićeva.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista