I SRPSKA NOVA BEZ MUZIKE: Ministarstvo zdravlja donelo nešto blaže mere za sprečavanje širenje virusa

I. D. S.

12. 01. 2021. u 06:34

MINISTARSTVO zdravlja donelo je nove, nešto blaže mere za sprečavanje širenja virusa korona, koje se odnose na ulazak u Crnu Goru, pa negativan PCR test više nije obavezan, a ukinuta je i zabrana međugradskog saobraćaja.

И СРПСКА НОВА БЕЗ МУЗИКЕ: Министарство здравља донело нешто блаже мере за спречавање ширење вируса

Foto I. Marinković

Ipak, merama je zabranjena proslava dočeka pravoslavne Nove godine, ali i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima.

Od sledećeg vikenda međugradski saobraćaj biće dozvoljen, a od danas je dozvoljen i ulazak u Crnu Goru bez obaveznog testiranja na virus korona, saopštila je Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović. Ona se zahvalila svim građanima koji su, kako kaže, poštovali mere Ministarstva zdravlja, te učinili da "današnja situacija bude bolja, a prvi i osnovni parametar je da je u ovom trenutku 57,3 odsto popunjenost kapaciteta za kovid bolesnike, koji je ranije iznosio 67 odsto". Treća mera se odnosi na zabranjeno organizovanje dočeka Nove godine 13. januara kako na zatvorenom tako i na otvorenom prostoru.

ODLUKE Nove mere Ministarstva zdravlja, Foto arhiva

- U ugostiteljskim objektima, koji će nastaviti da rade do 20 sati, nije dozvoljeno neposredno izvođenje muzike. Zabranjeno je učešće muzičara, zabranjene su žurke - navela je ministarka.

ĐAKE VRAĆAJU U KLUPE

MINISTARKA zdravlja Jelena Borovinić Bojović saopštila je da je cilj da se deca vrate u školske klupe, a da onlajn nastava bude svedena minimum.

- Uslovi moraju biti takvi da se transmisija širenja virusa zadrži na nekom nivou. Naša odeljenja koja imaju po 30 učenika moraju biti podeljena na dva. Imamo oko 70 škola koje se mogu jednostavno organizovati, a ostale moramo dodatno pripremiti. Dogovorili smo da prva sedmica škole bude onlajn za svu decu - poručila je ministarka.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je juče na pres-konferenciji na kojoj su predstavljene nove mere, da je epidemiološka kriva ima stabilan karakter, iako je vreme praznika nosilo veliki rizik od masovnijeg širenja zaraze.

DOBRAKOVO Ulaz u Crnu Goru bez PCR testa, Foto D. Milovanović

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je da nove mere otvaraju mogućnost oporavka sektora turizma, ali i celokupne ekonomske aktivnosti u zemlji.

Kada je reč o prvim vakcinama protiv kovida 19 koje će stići u Crnu Goru, Borovinić Bojovićeva kazala je da se pregovara sa više zemalja i proizvođača, te da se nada da će krajem meseca stići prve doze. Cilj je, kako je kazala, da prva vakcina koja dođe, bude sa evropskim sertifikatom, ali da se aktivno razmišlja i o vakcinama kineskih i ruskih proizvođača, te da je važno da se i sa njima grade bilateralni odnosi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024