PRIZNANJE GENOCIDA MILOVA NARUDŽBINA? Novi zahtev Bošnjačke stranke, partnera Đukanovićeve vlasti - Rezolucija o Srebrenici

M. SEKULOVIĆ

23. 12. 2020. u 08:25

BAŠ u danu kada je Senat Kongresa SAD usvojio rezoluciju povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma, gde se konstatuje da se u Srebrenici desio genocid, klub poslanika Bošnjačke stranke, koja je gotovo dve decenije bila u čvrstom zagrljaju sa Đukanovićevom DPS, podneo je Skupštini Crne Gore inicijativu za usvajanje Rezolucije o priznavanju genocida o Srebrenici!

ПРИЗНАЊЕ ГЕНОЦИДА МИЛОВА НАРУЏБИНА? Нови захтев Бошњачке странке, партнера Ђукановићеве власти - Резолуција о Сребреници

Foto BS

U tekstu predloga rezolucije poslanika BS se navodi da Skupština Crne Gore potvrđuje da se u Srebrenici desio genocid jula 1995. godine, i da je stradalo više od 8.000 civila islamske vere, a Rezolucijom se osuđuju izjave, postupci i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da se desio genocid. Rezolucija predviđa da se 11. jul proglasi Danom sećanja na Srebrenicu.

- Usvajanjem Rezolucije o priznavanju genocida u Srebrenici, Crna Gora će još jednom napraviti snažan i važan iskorak u očuvanju trajnog mira u regionu. Moramo zaustaviti ćutanje, negiranje, falsifikovanje istorijskih činjenica, pa čak i distanciranje genocida u Srebrenici. Crna Gora i društvo moraju se suočiti sa prošlošću - kazao je šef kluba poslanika BS, Ervin Ibrahimović koji je pozvao sve partije da se priključe usaglašavanju teksta navedene Rezolucije.

Zanimljivo je da je Skupština Crne Gore 2009. godine donela Deklaraciju o Srebrenici, u kojoj se ne pominje da se desio genocid, na šta je Bošnjačka stranka ćutala punih 11 godina?!

- Ovu inicijativu BS treba posmatrati kao klasični pokušaj političkog pritiska i ideologizacije krivice srpskog naroda za navodni genocid u Srebrenici. Očigledno je da u priču o navodnom genocidu u Srebrenici, ne veruju oni koji to najviše zastupaju pa su im neprestano potrebne razne vrste potvrda da se to desilo - kaže poslanik Nove srpske demokratije Marko Kovačević. - Iako postoje zločini koji su počinjeni sa različitih strana i žrtve tih zločina, činiti neke od tih žrtava posebnijim ili davati njihovoj žrtvi veći značaj nego nekim drugima, jednostavno nije pravedno. - Kako da se bavimo Srebrenicom, a da se prethodno nismo bavili Jasenovcem, "Olujom", Bratuncem, Pivom, Velikom?

Politički analitičar Igor Damjanović smatra da je gotovo deceniju, DPS vlast zavisila od podrške BS i čitavo to vreme nije im padalo na pamet da tu temu stave na dnevni red.

- Inicijativa BS o usvajanju nove skupštinske rezolucije o Srebrenici jeste legitimna, ali sa druge strane duboko licemerna. Stoga, nema nikakve sumnje da je inicijativa o novoj rezoluciji o Srebrenice naručena od strane Mila Đukanovića, stvarnog vlasnika Bošnjačke stranke, koji je njihovim kadrovima omogućio deceniju pljačke, korupcije i bahaćenja. Da iz svega stoji Milo Đukanović dobićemo potvrdu kada poslanici DPS-a stave potpis na inicijativu BS-a - tvrdi Damjanović.

DEKLARACIJE IZ 2009. GODINE

USVAJANjEM Deklaracije o Srebrenici 2009. godine, Crna Gora je postala prva država u regionu koja je prihvatila i verifikovala rezoluciju Evropskog parlamenta o Srebrenici. Usvojena je glasovima članica vladajuće koalicije i opozicionog Pokreta za promene i stranke koje predstavljaju manjinske narode. Protiv Deklaracije su se izjasnile Socijalistička narodna partija i Nova srpska demokratija, uz ocenu da se Deklaracijom osuđuju počinioci samo jednog zločina, a da je uperena protiv jednog naroda, a ne svi zločini koji su se dogodili od kraja Drugog svetskog rata do danas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna