I POSLE MILA, MILOVI! Čudna kadrovska kombinatorika nove Vlade Crne Gore sa prepoznatljivim licima iz DPS

V. KADIĆ

09. 12. 2020. u 08:38

IAKO se očekivalo da nova Vlada Crne Gore bude očišćena od bivših kadrova Demokratske partije socijalista i njegovih dugogodišnjih privezaka, to se nije desilo!

И ПОСЛЕ МИЛА, МИЛОВИ! Чудна кадровска комбинаторика нове Владе Црне Горе са препознатљивим лицима из ДПС

Foto: gov.me

Istina je, međutim, da se među ministrima po prvi put nalaze ljudi koji se nacionalno osećaju Srbima i vernici su Srpske pravoslavne crkve. I to je sve!

Šokantno je delovala vest da je Krivokapić imenovao za glavnog pregovarača sa Evropskom uniju Zorku Kordić, jednu od najbližih saradnika bivšeg premijera Duška Markovića! Ona je prethodno bila generalna direktorka za koordinaciju, praćenje usklađenosti i praćenje sprovođenja strategija kojim se utvrđuju javne politike. Za šefa kabineta premijera postavljena je Ivana Malović, čiji suprug Dražen je jedan od kadrova Demokratske partije socijalista, a u Parlamentu je bio član Etičkog kodeksa državnih službenika. Na to mesto kandidovan je lično od Mila Đukanovića, predsednika Crne Gore!

U "ministarskom sektoru" Olivera Injac koja pokriva sektor odbrane takođe je kadar bivše vlasti, učesnica brojnih foruma na temu članstva Crne Gore u NATO. Od 2000. do 2008. godine bila je savetnik u Upravi policije, a predavač je na predmetu Bezbednosti na privatnom Univerzitetu Donja Gorica, čiji vlasnik je Milo Đukanović! Ministar vanjskih poslova je Đorđe Radunović, koji je radio u timu prethodnog šefa diplomatije Srđe Darmanovića.

Kadrovska kombinatorika nove Vlade po mnogo čemu je nejasna i za političkog analitičara profesora dr Srđana Vukadinovića.

- Oni koji su izborni pobednici nemaju mesta u Vladi, ali zato ima za ključnu savetnicu Duška Markovića koja će biti glavni pregovarač sa Evropskom unijom - kaže, za "Novosti", Vukadinović.

On smatra da iza svega stoji diktati dve strane ambasade u Crnoj Gori, američke i britanske koje kroje kadrovsku politiku nove izvršne vlasti.

- Ako nema niko iz Demokratskog frona ili Demokrata u novoj vladi, onda je ona sastav jedne nevladine organizacije i prikrivenih kadrova DPS-a, onih koji u prošlosti nisu bili eksponirani. Njih "guraju" ambasade koje imaju direktne kontakte sa NATO. Kod njih postoji patološki strah da slučajno neko ko je protagonista ruske politike ili zagovaranja značajnije ruske politike ne uđe u tu vladu - ocenjuje Vukadinović. - Dobijamo vladu prikrivenih DPS kadrova koji će voditi ključne resore. Što se tiče URA, to je partija koja funkcioniše na daljinski, jer njome upraljaju medijski tajkuni. URA nije pozicionirana za državnu politiku nego da ostvari materijalne interese onih koji stoje iza nje, tajkuna i medijskih reketaša koji su je formirali kao mlađu sestru Pozitivne Crne Gore.

DRITAN SMENjUJE

POTPREDSEDNIK Vlade Dritan Abazović saopštio je da Agencija za nacionalnu bezbednost dobija novog dirketora. On je na "Tviteru" napisao da se na sastanku sa dosadašnjim direktorom Dejanom Peruničićem njemu zahvalio na dosadašnjem radu. Dan ranije vicepremijer je kazao i da Veselin Veljović više neće biti na čelu uprave policije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju