DOBILI SAMO CRNU KESU BEZ OBJAŠNJENJA: Nakon smrti Lazara Želalića u bolnici u Baru, porodica traži istinu

V. VUJNOVIĆ

07. 12. 2020. u 06:47

OD početka epidemije virusa korona 18 pacijenata iz Herceg Novog izgubilo je bitku. Nedavno i Lazar Želalić (61) koji je lečen u Baru, u zdravstvenoj ustanovi koja je određena za kovid-bolnicu na primorju Crne Gore.

ДОБИЛИ САМО ЦРНУ КЕСУ БЕЗ ОБЈАШЊЕЊА: Након смрти Лазара Желалића у болници у Бару, породица тражи истину

Želalići bez odgovora / Foto V. Vujnović

Porodica Želalić suočena sa nenadoknadivim gubitkom ali i brojnim nedoumicama krenula je u istraživanje svega što je prethodilo smrti njihovog člana.

Nakon što je preminuo Lazar Želalić, u barskoj bolnici, sve što je porodici ponuđeno, bila je, kažu crna kesa sa ispisanim imenom i prezimenom i stvarima preminulog. Prema njihovim ocenama problema u pristupu pacijentima sa simptomima korone ima na svim nivoima. Njima je prva prepreka bilo testiranje i čekanje rezultata sedam i više dana.

Bobana Želalić, snaha preminulog Lazara, kaže da je on u barskoj bolnici bio nepuna tri dana. Njegovo stanje je u prvom trenutku bilo poboljšano, dobijao je kiseonik, a onda je u toku noći ostao bez kiseonika, duže od sat. Sutradan nije mogao da govori niti da piše. Priključen je na aparate.

- Zvali smo uporno bolnicu Bar, ali na broj koji smo dobili nikada se niko nije javio - objašnjava snaha. - U jednom momentu čuli smo se sa dr Svetlanom Vučetić koja nam je rekla da je njegovo stanje stabilno. U toku noći, na nedelju, sa tog broja na koji se nama niko nije javljao skoro tri dana, pozvali su nas i rekli da je Lazar preminuo.

Sumnje izaziva i razgovor sa nadležnom lekarkom, kaže Nada Đurišić, Lazarova sestra.

- Ćerka je tražila da nam pošalju sve nalaze koje su radili, ali smo dobili samo otpusnu listu. Tvrde da je Lazar bio u lošem stanju, a sestra mu je donela asepsol da čisti sobu i kupatilo. Da je bio toliko loše, on ne bi mogao to da radi - zbunjena je sestra preminulog. - Naš Lazar je umro u nedelju ujutru u 2.30, rekli su nam da ga istog dana sahranimo. Zašto? Tražila sam da nam obuku zaštitna odela da bi ga neko od porodice video, ni to nam nije dozvoljeno. Sve je bilo nehumano.

INFORMISANjE

NA pitanje zašto porodica dva dana nije imala informacije o tome kako je Lazar i da li imaju službu za informacije, iz barske zdravstvene ustanove su odgovorili da je to od aprila obaveza kol-centra, a broj je 068 609 777. Informacije se mogu dobiti i kod ordinirajućih lekara.

TEŠKA KLINIČKA SLIKA

U KOVID-bolnici u Baru nisu dali objašnjenje zašto je pacijent sa teškom kliničkom slikom ostao bez kiseonika. Rekli su da je pokojni Lazar Želalić primljen sa uznapredovalom upalom pluća. Da je prethodno 15 dana imao povišenu temperaturu i da je uzimao antibiotsku terapiju. Potvrđen je pozitivan test na SARS-KoV-2, a i pored primenjene terapije bolest je napredovala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili