ZARAZA ZATVORILA ŠKOLU U ŽABLJAKU: Broj novoinficiranih u Crnoj Gori u jednom danu, posle kratkog pada, ponovo blizu 600

I. D. S.

05. 12. 2020. u 09:00

NAKON blagog pada u broju registrovanih novih slučajeva zaraze korona virusom u Crnoj Gori, u četvrtak je ponovo otkriveno gotovo 600 novoificiranih.

ЗАРАЗА ЗАТВОРИЛА  ШКОЛУ У ЖАБЉАКУ: Број новоинфицираних у Црној Гори у једном дану,  после кратког пада,  поново близу 600

Foto "Fejsbuk"

Najveći broj obolelih i dalje se registruje u Podgorici, gde je samo do poslednjeg preseka potvrđeno više od 200 novih slučajeva infekcije. Zbog opasnosti od većeg širenje zaraze, zatvorena je i osnovna škola na Žabljaku.

PLATIĆE PREKOVREMENI RAD

ODLUKOM Vlade, zaposleni u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, koji rade na poslovima prijema i obrade uzoraka za PCR testiranje na korona virus, kao i zaposleni koji rade ili su dodatno angažovani iz drugih sektora u okviru Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti biće plaćeni za prekovremeni rad. Kako su kazali, data je saglasnost da se u uslovima vanrednih okolnosti prizna obračun stvarnog broja časova prekovremenog rada za zaposlene u toj ustanovi.

Najteža situacija u vezi sa epidemojom i dalje je u Podgorici gde je registrovano gotovo 4.500 inficiranih i u Bijelom Polju gde je broj zaraženih premašio 1.000. Prema podacima Instituta za javno zdravlje, na Žabljaku je trenutno registrovan 21 slučaj virusa korona, a infekcija je utvrđena kod nekoliko nastavnika i učenika osnovne škole, pa se nastava u toj ustanovi, za sve đake, sada održava onlajn.

- Redovna nastava i konsultacije u OŠ "Dušan Obradović" sa Žabljaka prekinuti su i prelazi se na onlajn nastavu, jer su četiri nastavnika i jedan učenik inficirani - kazala je direktorka škole Jelena Mijanović, navodeći da je takva odluka doneta nakon konsultacija sa Ministarstvom prosvete kako bi se izbegao rizik širenja infekcije. - Ne želimo da rizikujemo, najbitnije je zdravlje učenika, njihovih porodica i nastavnika.

PCR TESTOVI

VLADA je donela Informaciju o potrebi obezbeđivanja sredstava za nabavku dijagnostikuma i medicinskog potrošnog materijala za kovid 19. Preusmeren je iznos od 1,26 miliona evra kako bi Institut za javno zdravlje po hitnom postupku, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, realizovao nabavku testova, potrošnog materijala i medijuma za transport, neophodnih za nesmetano sprovođenje PCR dijagnostike.

Želim svima zdravlja, uz molbu da se čuvaju. Vidimo se za 15 dana, ako sve bude u redu. Kad izađemo iz izolacije dogovaraćemo se oko kontrolnih i pismenih zadataka. Čuvajte se i javljajte se nastavnicima.

EPIDEMIJA Medicinski radnik u laboratoriji IZJZ,Foto IJZCG

Podaci IJZC pokazuju da je u Crnoj Gori trenutno aktivno 10.550 slučajeva virusa korona, a od početka godine infekcija je registrovana kod gotovo 40.000 osoba.

Zbog izuzetno složene epidemiološke situacije, Klinički centar Crne Gore, uz finansijsku pomoć britanske ambasade i Unicefa, pokrenuo je kampanju sa ciljem podizanja svesti opšte populacije o značaju prevencije u suzbijanju širenja infekcije.

Iz te zdravstvene ustanove su kazali da su ciljevi projekta jačanje javnog zdravlja i krizne komunikacije i angažman zajednice tokom pandemije kovid 19.

- Eminentni lekari Kc Crne Gore, kroz kratke izjave i poruke, koje će se širiti putem sredstava javnog inforimisanja i društvenih mreža, nastojaće da apeluju na crnogorsku javnost da poštuju mere zaštite i time pokažu ličnu odgovornost i daju doprinos u borbi protiv virusa korona - kazali su u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!