KORONA PRODRLA I U "KOMANSKI MOST": Crni rekordi Crne Gore, druga na planeti po broju zaraženih na milion stanovnika

I. D. STOJADINOVIĆ

27. 11. 2020. u 07:12

КОРОНА ПРОДРЛА И У КОМАНСКИ МОСТ: Црни рекорди Црне Горе, друга на планети по броју заражених на милион становника

JU "Komanski most" / Foto juzkomanskimost.me

CRNA Gora je, prema podacima specijalizovanog sajta, "Vrdlometar", trenutno na drugom mestu po broju zaraženih na planeti i to sa 51.247 slučajeva infekcija na milion stanovnika.

Samo u poslednjem preseku Instituta za javno zdravlje registrovano je 508 novoinficiranih i deset preminulih. Trenutno je aktivnih slučajeva infekcije više od 11.000, od čega je polovina iz Podgorice. Kovid 19, nažalost, nije zaobišao ni JU "Komanski most", čiji su štićenici osobe sa mentalnom ometenešću.

Prema poslednjim podacima IJZCG, nakon testiranja 113 štićenika "Komanskog mosta", otkriven je 21 slučaj korona virusa, dok simptome ima samo jedan. Takođe, u toj ustanovi od 41 zaposlenog zaraženo je njih sedam.

Kako je kazala epidemiološkinja, Sanja Medenica, IJZ će u narednom periodu pratiti situaciju u toj ustanovi, ističući da im je nadzor u kolektivnim smeštajima u centru pažnje.

Direktor "Komanskog mosta" Vaselj Dušaj, nakon objave informacije o inficiranim štićenicima, rekao je da se radi o prvim slučajevima zaraze posle mukotrpne, višemesečne borbe da virus ne uđe u tu ustanovu.

- Budući da smo svedoci visokog nivoa transmisije virusa poslednjih dana, moglo se očekivati da i pored svakodnevnih operativnih aktivnosti i strogih mera zaštite, ipak dođe do pojave zaraze u našoj ustanovi - rekao je Dušaj.

POMOĆ EU

ZA borbu protiv korone, Crna Gora je zbog alarmantne situacija dobila i hitnu podršku EU kroz donaciju medicinske opreme namenjene zdravstvenim radnicima. Kontingent koji je stigao u četvrtak sadrži 200.000 komada hirurških maski, tipa IIR, i 6.000 komada visokokvalitetnih maski, tipa N95, vrednosti 137.000 evra. Donacija je samo deo hitne podrške EU čija je ukupna vrednost tri miliona evra, a koju sprovodi Kancelarija UNDP u Crnoj Gori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)