SPREČITI VOJNE VEŽBE NA PLANINI! Koalicija za održivi razvoj uputila pismo šefu parlamenta povodom višemesečnih problema na Sinjajevini

V. K.

25. 11. 2020. u 08:49

ALEKSI Bečiću, predsedniku Skupštine Crne Gore, Koalicija za održivi razvoj (KOR) uputila je pismo sa molbom da preko Saveta za odbranu i bezbednost utiče da se obustave sve vojne aktivnosti na planinskoj lepotici Sinjajevini, čime bi se, kako navode, završio protest na tom dragulju prirode i više ne bi bili ugroženi životi demonstranata.

СПРЕЧИТИ ВОЈНЕ ВЕЖБЕ НА ПЛАНИНИ! Коалиција за одрживи развој упутила писмо шефу парламента поводом вишемесечних проблема на Сињајевини

Foto KOR

I danas, na "debelom" Celzijusovom minusu, pod snegom, na preko 2.000 metara nadmorske visine, branioci ove planine su na terenu! Potpisnici pisma su Aleksandar Perović (Ekološki pokret "Ozon"), Milan Sekulović, Građanska inicijativa "Sačuvajmo Sinjajevinu", Biljana Gligorić, NVO "Ekspedito", Milica Boca, NVO "Ne bacajte Boce", Miloš Lazarević, Građanska inicijativa "Dalje nećeš moći", i Veljko Bulatović, Ekološki pokret "Bukovica".

Branioci Sinjajevine podsećaju da od 16. oktobra traje svakodnevni protest stočara, ekoloških aktivista i drugih građana koji svojim telima i prisustvom na terenu onemogućavaju Vojsci Crne Gore da izvrši bojeva gađanja na sinjajevinskim pašnjacima, dodajući da je to najveći pašnjak na Balkanu, a drugi po veličini u Evropi!

- Ona je dom za više od 22.000 ljudi, dok se pašnjak koristi od strane više različitih plemena širom Crne Gore. Ona je pozicionirana između NP Durmitor, koji je kao prirodna svetska baština pod zaštitom Uneska i NP Biogradska gora, takođe nominovana za Unesko status, a u kontakt zoni Durmitora i Sinjajevine se nalaze još dva lokaliteta koja su kulturna svetska baština - Srećci Bare Žugića i Grčko groblje, oba pod Uneskovom zaštitom - navodi se u pismu.

Oni ukazuju da je "Unesko pokrenuo inicijativu da "Vlada Crne Gore nominuje i Sinjajevinu za status prirodne svetske baštine, ali za pomenutu kandidaturu odlazeća Vlada nije pokazala razumevanje, naprotiv".

- Na pitanje šta se krije iza presedana da Vlada jedne države odbacuje mogućnost proglašenja dela svoje teritorije za svetsku baštinu - odgovor nam je dalo Ministarstvo odbrane, koje ovih dana pokušava da izvodi bojeva gađanja na pašnjacima planine, uprkos protivljenju meštana i organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom životne sredine. Vojska već danima obilazi teren, pripreme se za izvođenje vojne vežbe koja bi ugrozila, odgovorno tvrdimo i životnu sredinu i razvojnu perspektivu ovog prirodnog dragulja Crne Gore - ističe se u pismu, uz nadu da Bečić zna o čemu se radi.

UTICAJ

ZABRINUTI za zdravlje ljudi, građana Crne Gore, koji 39 dana borave na terenu na kojem je planirano gađanje minobacačima, što je u ovom vremenu prvaziđeni model odbrane, nadamo se da ćete shodno svojim nadležnostima uticati da se spreči devastacija i ugrožavanje života odgovornih građana - navodi se u pismu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)