I BRAĆA U SVETLOSTI: "Novosti" u selu Kuta nadomak Nikšića, gde se podiže hram Sv. Stefana Župskog i Piperskog

V. KADIĆ

12. 11. 2020. u 09:24

ZABLISTAO je zaselak Gubelj u Kutima, selu u Nikšićkoj župi, gde se nedaleko od zidina ognjišta Svetog Stefana Župskog i Piperskog uzdigao hram posvećen ovom božjem ugodniku, koji su podigli njegovi bratstvenici Krulanovići, ali i drugi plemenici.

И БРАЋА У СВЕТЛОСТИ: Новости у селу Кута надомак Никшића, где се подиже храм Св. Стефана Жупског и Пиперског

Krulanovići grade hram / Foto V. K.

Raduju se svi na oko 750 metara nadmorske visine gde izvori vode nikada ne presušuju, gde cvetaju ljubičice, a rojevi pčela poju svoju pesmu na novembarskom zubatom suncu.

Blagota Krulanović je priložio zvono, Marko Krulanović prozore, a Neđeljko vrata. Niko od njih "ne meri" čija je donacija veća, jer svi jedva čekaju da se pod svodovima ovog hrama počne sveta liturgija, poezija vere i ljubavi.

- I danas nas je sabrao Sveti Stefan Piperski i Župski na svom imanju, gde se podigao i zemni život ugledao. Sabiraće nas oko svoje bogomolje da nas duhovno podiže i uzdiže - kaže, za "Novosti", Neđeljko Krulanović, donator. - Temelje crkve osveštao je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. Radujemo se što će zvuk crkvenog zvona pozivati narod na svetu liturgiju. Zvono za hram priložio je brat Blagota Krulanović za zdravlje porodice i pokoj duše sina Ratka.

Tu je i Marko Krulanović, koji dodaje da su "grubi" radovi na vreme završeni i da sada sledi umivanje fasade, ugradnja ikonostasa i, ako Bog da, freskopisanje unutrašnjosti crkve.

- Put Svetog Stefana išao je od Župe, preko manastira Morača pa do Ćelije Piperske. U Župi nam je ostavio svetu stopu zemlje, svoje sveto ognjište i na njemu vatru da upalimo sveću - kaže Marko.

Vredni neimari već su postavili prozore i vrata. Od vrednih ruku Periše Džakovića stigla su vrata, koja svojom lepotom još više "otvaraju" lepotu bogomolje.

- Kroz ova vrata prolaziće mnogi vernici iz našeg plemena, ali i drugi vernici. Srećan sam što sam doprineo da crkva dobije vrata koja se neće zatvarati. Biće otvorena za sve one koji ljube svoju veru pravoslavnu i krst - kaže Džaković.

Crkveni odbor neumorno radi i u vreme korone. Župa je, kako kažu njegovi članovi, sveta zemlja kojom su hodili Sveti Sava, Sveti Vasilije Ostroški i Sveti Stefan. Raduju se skorom završetku radova na hramu. Župljani, a posebno Krulanovići, nadaju se da će, kada bude osvećenje hrama, u svoj hram doći Sveti Stefan i obići svoje konačište. U stablu bresta stoji ikona svetitelja i sveće koje gore. Tako je godinama...

POZDRAV SRBIJI

POZDRAVLjAM našu braću Jovanoviće u Prokuplju. Oni su od Jovana, a mi smo od Zaviše. To su moji pradedovi. Treba da znaju da potiču iz svešteničke porodice sa ovog kamena. Čekamo ih da nam se jave i dođu u postojbinu svojih predaka i da zajedno dočekamo osvećenje hrama Svetog Stefana, kaže Neđeljko Krulanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega