U ČAST DANU PRIMIRJA: Prava Crna Gora se oglasila povodom 11. novembra

V. K.

10. 11. 2020. u 20:26

POVODOM obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, svake godine se 11. novembra održava svečana ceremonija odavanja počasti poginulim srpskim i crnogorskim junacima kao i polaganje venaca na spomen obeležju na groblju u Tijeu,u južnom delu Pariza.

У ЧАСТ ДАНУ ПРИМИРЈА: Права Црна Гора се огласила поводом 11. новембра

Foto: Prava Crna Gora

Na poziv udruženja francuskih ratnih veterana “Memorijal istočnog fronta”, kao i na poziv predsednika Srba i Crnogoraca u Francuskoj Đura Ćetkovića, predstavnici SO Budve, a na inicijativu Aleksandra Franete, predsednika Izvršnog odbora Prave Budve zadnje dve godine odlaze u Pariz, na groblju Tije, gde je sahranjeno 748 palih srpskih i crnogorskih ratnika, gde prisustvuju komemoraciji i polažu venac, ističe se u saopštenju Prave Crne Gore – Prava Budva.

- Nažalost, ove godine zbog novonastale situacije u svetu, virusa kovid-19, nismo u mogućnosti biti na vojničkom groblju u Parizu, a kako bi se sačuvali od zaborava svetli događaji iz istorije srpskog naroda, odajemo veliku počast i poštovanje srpskim i crnogorskim vojnicima Velikog rata, sahranjenim van svoje  otadžbine, onima koji su večno počivalište našli u tuđini. Nisu to oni birali. Nisu oni voleli život manje  nego mi danas. Ali sudbina je bila surova i odvela ih u večnost. Mnogi od njih nisu ni znali gde je ta Francuska, ali za neke od njih Francuska je bila poslednja stanica, tu u Tijeu. Neka im je večna slava! Prava Crna Gora-Prava Budva će uvek biti na pravoj strani istorije i svojim delovanjem neće dozvoliti da događaji poput ovog padnu u zaborav. “Budimo časni potomci, da bismo bili dostojni precima”, zaključuje se u saopštenju Prave Crne Gore-Prava Budva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna