PREKO PLANINE ROKĆU NATO MAŠINE: Održano pesničko veče na Sinjavini, stihotvorci brane prirodnu svetinju (FOTO)

V. K.

24. 10. 2020. u 14:18

NA planini Sinjavini, lokalitetu Margita gde je Vojska Crne Gore nameravala da održi vojnu vežbu upotrebom minobacača i haubica, u čemu su ih sprečili branitelji ovog prirodnog dragulja, pod zvezdama, kraj ognjišta, održano je pesničko veče!

ПРЕКО ПЛАНИНЕ РОКЋУ НАТО МАШИНЕ: Одржано песничко вече на Сињавини, стихотворци бране природну светињу (ФОТО)

Foto: GI Branitelji Sinjavine

Tako su i pesnici Bećir Vuković, Danilo Vuković i Radomir Uljarević svojim stihovima dali doprinos za odbranu te svetinje, dok je stihove savremene jermenske poezije govorila novinarka Miljana Dašić.

- Svi smo mi deca planine. Ko bi pomislio da ću stihove čitati na planini gde sam kao dete čuvao jagnjad – kazao je Bećir Vuković.

- Ali svetski moćnici i domaći bašibozuk navojštio da nam sve otme, i utre. Branimo i planine, branimo reke, branimo slobodu od svetske demokratije. Preko planine rokću NATO mašine, još samo da se oglase plotuni i zariju hice u pleći Sinjavine. Jedna čobanica cvili, i šapuće - ne daj se dušo…

Pesnik Danilo Vuković nikada Sinjavinu nije napuštao.

- Kada sam imao šest meseci majka me iznela ovde i do danas sam tu. Blizu mi je 70 godina, i još skačem po ovim glavicama, idem u lov, izgonim leti ovamo pčele, igram fudbal... A sve to zahvaljujući ovoj ekološki čistoj sredini. I većinu svojih pjesama sam posvetio pojedinim toponimima sa Sinjavine. Pa kako da je ne branim da je ne zagade i unište ovaj dar prirode – zapitao se Vuković.

Foto: GI Branitelji Sinjavine

Da I pesnici žele da zaštite Sinjavinu, ali i Vojsku Crne Gore od zloupotrebe, rekao je Radomir Uljarević.

- Naša vojska baštini tradiciju boraca sa Grahovca, sa Vučijeg Dola, sa Skadra i sa Mojkovca. Ako bi vojska Crne Gore streljala pašnjake, Jablanov vrh, i Savinu Vodu, to ne bi bilo u skladu sa njenom vekovnom tradicijom.  Braneći Sinjavinu koja je najveći pašnjak na Balkanu, na kom je netaknuta priroda, ne branimo samo katune i pašnjake, mi branimo Crnu Goru koja je prema Ustavu ekološka džava. Zato, zaštitimo Sinjavinu isto kao što smo, od iste vlasti zaštitili Taru i Moraču – poručio je Uljarević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KLIMATSKE PROMENE I OTAPANJE LEDNIKA: Kako spasti skijališta od nestanka